Има нещо особено забележително в отмирането на една величествена в миналото постройка. Пищните украси се разпадат, някога представителните помещения вече са дом на най-различни насекоми и многопластов прах. Елегантната архитектура пък става жертва на времето и природните стихии.

Представяме ви няколко имения, които имат както забележителен външен вид, така и интригуваща история.

Gallery
Замъкът Подгорецки в Украйна

Построен е между 1635 и 1640 г. Някога е бил богато обзаведен, но по време на Първата световна война, руските войски го унищожават интериора му. По-късно замъкът попада в ръцете на принц Роман Сангужко, който взима част от ценното му обзавеждане и през 1939 г. го отнася в Бразилия. След Втората световна война Съветският съюз го отваря и го превръща в туберкулозна болница. 

Снимка: Sergiy Palamarchuk / Shutterstock.com

Gallery

През 1956 г. обаче пламва пожар, който вилнее цели 3 седмици. Той унищожава и последните парченца от красивия интериор на Подгорецки. Галерията на изкуствата в Лвов се опитва да възстанови замъка, но на този етап няма видими промени.

Снимка: Sergiy Palamarchuk / Shutterstock.com

Gallery
Замъкът Банермън, о-в Банермън, Ню Йорк

Шотландският имигрант Франсис Банермън купува острова през 1900 г. и изгражда замък, с който да рекламира огромния успех на своя военен бизнес. Две години след смъртта му през 1918 г. в замъка избухват 200 тона снаряда и барут, които унищожават малка част от структурата. 

 karenfoleyphotography / Shutterstock

Gallery

Пожар разрушава етажите и покрива през 1969 г. От 1950 г. насам островът става необитаем, след като фериботът, пътуващ до него, потъва при буря. През 2009 г. една трета от замъка се срутва.

lev radin / Shutterstock

Gallery
Замъкът Миранда, Сел, Белгия

Построен е през 1866 г. от английски архитект за фамилията Лиедекерке-Беуфорт. Тя живее там до Втората световна война. Впоследствие замъкът е поет от Националната железница на Белгия.

Снимка: Luuk de Kok / Shutterstock

Gallery

 От 1991 г. насам е празен, тъй като фамилията отказва да го предаде на община Сел.

Снимка: Marat Dupri / Shutterstock

Gallery
Имението Муромцево, Русия

Руският архитект П. С. Бойцов създава множество средновековни замъци във френски стил през XIX век, но имението Мурмоцево е може би най-забележителният.

Снимка: Nadezhda Bolotina / Shutterstock

Gallery

Снимка: lestnica / Shutterstock

Gallery
Имение в Ню Йорк изоставено през 40-те години

Вила Карлтън е построена през 1894 година за лятна вила за богаташа Уилям Уайкоф.

Месец преди да се нанесе в нея, съпругата му получила сърдечен удар и получила. А в първата си нощ в имението, самият Уилям получил сърдечен удар и починал в съня си.

Снимка: Ivan Kokoulin / Shutterstock

Gallery

Къщата е наследена от неговия син, но в последвалата Голяма депресия в САЩ семейството губи много пари и занемарява дома.

Вилата е продадена на General Electric, които планирали да е разрушат и за това обявили, че всеки може да си взема каквито иска строителни материали от нея. Така къщата останала без стъкла и голяма част от паркета.

В крайна сметка General Electric се отказали от нея.

Снимка: Ivan Kokoulin / Shutterstock

Gallery
Имението Богородско-Кишкино, Русия

Първоначално имението се е казвало Кишкино-Оленино и Кишкино-Пустое. През 1723 г. попада в ръцете на капитан-лейтенант Г. Г. Скорняков-Писаев, който е бил близък с Петър I.

Снимка:  Katerina Skobeleva / Shutterstock

Gallery

От общо четирите крила, само 2 са напълно запазени. Третото е в развалини, четвъртото е напълно загубено.

Снимка:  Katerina Skobeleva / Shutterstock