Неизбежният край, смъртта, плаши повечето хора. Но според скорошно изследване тези от хората, които са силно религиозни, както и онези, които нямат никакви религиозни вярвания изобщо, се страхуват по-малко от смъртта от средностатистическия човек.

Според концепцията на Теория за Управление на Страха (ТУС) конфликтът между нашето желание да живеем и сигурността от неизбежната смърт е ключовият двигател зад много културни ценности и ритуали. Това познание предизвиква поведения, които или ни помагат да избегнем смъртта, или да отвлечем мислите си от нея, включително и спекулациите зад нашите религиозни вярвания.

Екипът от учени от университета в Оксфорд е провел изследването между 1961 година и 2014 година за да изследва корелациите между религионите убеждения и тревожността и страха от смъртта при 26 000 души от цял свят.

Страхът от смъртта е бил значително по-малък при тези, които са описали религиозната си вяра като ценна сама по себе си, както и при атеистите, при които 10 от всеки 11 души са споделили ниски нива на страх от смъртта.

Източник: Science Alert