Коледа е интересно съчетание от множество зимни празници. И въпреки че официално на този ден християните честват Рождество Христово, в народните обичаи по света са се запазили множество екзотични езически елементи.

1. Исландия: Коледната котка

Jólakötturinn (или Коледната котка) идва всяка година в навечерието на Коледа. И не е добра – яде хора. В Исландия има традиция, че всеки, който е работил през годината, получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа, и ще ги изяде. Едно от известните стихчета за Коледа окуражава децата да помагат на бедните, за да може и те да имат нови дрешки, които да ги предпазят от Коледната котка.

2. Швеция: Доналд  Дък

Един обичай не е нужно да е стар, за да се превърне в традиция. На Бъдни вечер в Швеция семействата се събират около телевизора в 3 следобед, за да гледат „Доналд Дък и неговите приятели ви пожелават Весела Коледа” (Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul) – шведската версия на „От всички нас за всички вас” – селекция от анимационни филмчета на Дисни, издадени за Коледа през  1958 г., повечето от които нямат нищо общо с празника. Традицията датира от 1959 г., когато в Швеция има два телевизионни канала и достатъчно телевизори във всяко семейство, за да може филмчето на Дисни да се превърне в споделено преживяване. Оттам насетне, винаги когато националната телевизия реши да не излъчва Kalle Anka, зрителите са протестирали филмчето да бъде отново върнато в програмата.

3. Финландия: Ходене на гробища

На Бъдни вечер вие най-вероятно ще си останете вкъщи около трапезата, но във Финландия не е така. Там семейството най-вероятно ще направи разходка до гробищата. Традицията повелява на този ден да се запали свещ в памет на починалите близки, но много семейства, които нямат роднини и предци, погребани там, отиват заради красивата гледка на хилядите запалени свещи. Много гробища имат специално място, където можеш да запалиш свещ за хората, погребани другаде. В Хелзинки около 75% от семействата спазват тази традиция, така че властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

4. Испания: Кага Тия

В Каталуния освен коледната елха, си имат и Caga Tiо, или буквално „акащо дръвче”. Защо се нарича така? От 8 декември нататък издълбаният дънер с нарисувано усмихнато лице се „храни” с лакомства и се завива с одеало, за да не настине. На Коледа дървеното човече се слага в камината, удря се с пръчки и му се нарежда да „ака”, т.е. да пуска всички скадкиши, ядки, плодове и бонбони, с които е препълнено. Има и традиционна песен,  която семейството пее, докато налага дънера, окуражавайки го да пуска още лакомства.