Обичаме предпразничната треска: избор на подаръци, украса на къщата, подготовка на менюто. Искаме нашите деца също да знаят и да обичат празниците. Може да ги научим на това. 
Церемони по раждане и кръщене, сватби, балове ... имаме богати семейни традиции. Те са свързани със съществуващия обществен ред, от една страна, и от друга, с религията.
В миналото семействата били големи, а обичаите на празника се предавали от поколение на поколение.
Днес сме по-фокусирани върху западноевропейските ценности – почитаме и православните, и „чуждите“ празници.
А семейните традиции остават много важни, особено за малките деца. Специалисти от Parents обасняват как да ги съхраним. 

Три навика

Семейните традиции формират понятието "моя дом".
Детето се чувства част от семейството, опознава близките и нюансите на отношенията им (баба - майката на майката или на таткото, леля, вуйчо ...).
То научава семейни ценности и норми на поведение без специални образователни дейности. Развива емоционалната интелигентност и творческото мислене.
Участието в семейни празници му помага да разкрие творческите си способности (гласови способности, актьорски талант), да прояви въображение и изобретателност, да изрази собственото си „аз“. Те му дават самочувствие.
Ритуалите и традициите засилват доверието в света и, независимо от възрастта, дават на човек усещане за стабилност - въпреки всички промени и външни влияния, той усеща подкрепата и подкрепата на семейството.

Празникът идва при нас!
Традицията може са се „наследи“ от семейството на нашите родитеби, баби и дядовци, но може и да се роди спонтанно. Ако един „нов“ празник хареса на всички, може да се запази завинаги.
Каквото и да решите да празнувате (календарен празник или ваш собствен, току-що измислен), в началото ще ви е необходима внимателна подготовка, обмисляне на всички стъпки и етапи, разпределение на функциите.
С течение на времето „ролите“ ще се разпределят в семейството и подготовката ще отнеме по-малко време. Тя обаче пак ще носи радост и вълнение.
Емоциите по принцип са същността на всеки празник.
Празничното настроение се създава от атмосферата, която виждаме ( блясъка на украсите по витрините, украсените елхи, аромата на портокали и мандарини. Може да си го създадем сами: измисляме празнично облекло, купуваме подаръци, пишем писмо до Дядо Коледа. 
От раждането си детето попива емоционалното състояние на близките, така че можете да започнете да го въвеждате в празничната атмосфера от много ранна възраст.

На дете от 1,5-2 години разкажете какъв празник предстои (Нова година, Великден, Ден на майката или годишнина на дядо) и как ще се подготвите за него. Покажете снимки, откъснете календарни листове.
В самия знаменателен ден напомнете на детето, че най-после празникът е дошъл, че всички са щастливи и весели, че всички празнуват, танцуват, пеят и т.н.

- От 3-годишна възраст започнете да включвате децата в подготовката на тържеството: възложете им да окачат играчки на коледната елха, украсете заедно прозорец със снежинки, направете торта ...
Помогнете на малкото да научи повече за предстоящото събитие: нека научи тематични стихчета и песни, гледайте анимационни филми.

- Децата на 4-5 години вече са доста добре запознати с празниците и са готови да ви помогнат с подготовката с удоволствие. Поканете ги да рисуват и изрязват декорации за стаята, да закачат гирлянди, да пишат картички, да поставят масата и др.
С наближаването на датата избирайте заедно подаръци за членове на семейството и приятели, пригответе изненади, пазете тайни и след това говорете с детето си за чувствата и емоциите си (колко хубаво беше, какво удоволствие получиха всички от празника, което го прави особено запомнящо се )

Продължава на страницата на Новите родители