Насладете се на Коледа по чешки
Коледа наближава и ако сте в Чехия, може да се насладите на изобилие от емоции и най-вече на традиционни ястия. Точно като в България, и там се отдава особено значение на вечерята на Бъдни вечер, която също като при нас е с определен брой ястия. В Чехия те са от седем до девет на брой. И не е задължително да са постни. Задължително е обаче да има риба: рибена чорба и пържен шаран.
Риба за Бъдни вечер
Независимо дали отидете на ресторант или сте поканени на гости от приятели, в Чехия на този ден ще ви сервират рибена чорба. Тя се приготвя от главата и месото на шаран, кореноплодни зеленчуци, вода и подправки. Според местните суеверия, веднъж седнали на масата на Бъдни вечер, домакините повече не бива да стават, докато не си тръгне и последният гост. Защо? За да се запази семейството заедно. А ако намерите рибена люспа под чинията си, непременно я запазете, защото означава, че ще имате пари за цялата година.
Основното ястие е пържен шаран, който се поднася с руска салата. Рибата заема видно място на коледните трапези в Чехия от векове, тъй като е постна храна и затова добрите християни са се хранели предимно с ястия на рибна основа. Първоначално шаранът се е приготвял по различни начини: „син“ (варен в разреден оцет или бяло вино с кореноплодни зеленчуци) или „черен“ (със сладък сос). Пърженият шаран обаче си остава най-популярен. Идеалната гарнитура към него е руската салата, която, въпреки че се приготвя в Чехия едва от 1924 г., в днешно време е станала задължителна част от вечерята на Бъдни вечер.
Подсладете Коледата си
Какво би била Коледа без сладкиши, изпечени преди празниците? Може да ги опитате не само на коледните базари, но и в кафенета, сладкарници и пекарни. Или да се пробвате и сами да ги направите – заслужава си, гарантираме! Сред най-популярните коледни сладки в Чехия са ваниловите рохлички, рисуваните меденки и коледните ласконки. И разбира се, коминчетата, които се предлагат задължително по това време на годината по многобройните и пъстри базари в страната. Предлагаме ви рецепти на трите най-популярни чешки сладки, с които да подсладите празника си.
Ванилови рохлички (vanilkové rohlíčky)
Снимка: Madeleine Steinbach / Shutterstock
Формата на рохличките (като мини луни) наподобява увитото в одеяло бебе Исус, като по този начин символизира новия живот и плодородието.
Необходими продукти:
- 150 г брашно, най-подходящо е София Мел Екстра
- 150 г масло, на стайна температура
- 70 г пудра захар + 200 г за овалване
- 70 г картофено нишесте
- 70 г смлени лешници
- 2 жълтъка
- 3-4 прахчета ванилия
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното, 70 г пудра захар и нишестето в купа.
2. Добавете леко разбитите с вилица жълтъци, смлените лешници и накъсаното на парченца масло.
3. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, увийте в домакинско фолио и приберете за една нощ в хладилника.
4. На следващия ден започнете да оформяте рохличките. Единият вариант е да късате парченца от тестото и между дланите да направите малко цилиндърче, което с пръсти да извиете на луничка и леко да щипнете двата края, за да се заострят. Или откъсайте по-голямо парче от тестото и на плота го оформете на цилиндър с дебелината на палеца, който нарежете на парченца и след това с пръсти дооформете на лунички.
5. Изпечете рохличките върху хартия в загрята на 170 градуса фурна. Следете внимателно и щом крайчетата леко порозовеят, веднага вадете.
6. Разбъркайте останалата пудра захар с ванилиите и още горещите рохлички оваляйте изключително внимателно в тази смес. Действайте наистина много деликатно, тъй като лесно се чупят.
Коледни бисквитки Ласконки (laskonky)
Снимка: Marian Weyo / Shutterstock
Те са традиционен чешки десерт за този период от годината и обикновено се сервират с кафе или черен чай.
Необходими продукти:
За черупките:
- 220 г захар
- 110 г яйчни белтъци
- 120 г ситно смлени орехи
- 70 г пудра захар
- 25 г галета
За масления крем:
- 180 г масло
- 50 г пудра захар
- 30 г ситно смлени орехи
- 20 г ликьор
- + черен шоколад, за декорация
Начин на приготвяне:
1. За черупките пресейте пудрата захар и галетата, добавете орехите и разбъркайте.
2. Пригответе пастьоризирания меренг, като поставите купата с белтъци върху тенджера с вряща вода. Започнете да разбивате с миксер, бавно добавяйки захарта. След като цялата захар се поеме от белтъците, свалете купата от котлона и продължете да разбивате, докато меренгът се охлади.
3. Прибавете към меренга ореховата смес на 2 или 3 пъти, бъркайки с шпатула и движения отдолу нагоре, за да не спадне сместа.
4. Оригиналните ласконки се пекат в специална форма, но може да изпечете черупките и върху хартия, като опитате да наподобите еднакви по големина овални форми (като листа на дърво).
5. Изпечете черупките в загрята на 150 градуса фурна за 3 минути, след което намалете температурата на 50 градуса и ги оставете да съхнат още 15 минути във фурната. Щом станат напълно сухи и хрупкави, извадете от фурната и оставете да се охладят върху решетка.
6. През това време пригответе масления крем, като разбиете с миксер омекналото масло до пухкав крем. После добавете захарта, разбийте пак и на финала сипете ликьора и ситно нарязаните орехи, разбъркайте отново.
7. Напълнете сладкарски пош с масления крем и го използвайте веднага, за да сглобите ласконките. За целта покрийте половината от черупките с крем и захлупете с останалите.
8. Накрая разтопете шоколада на водна баня и деликатно украсете ласконките с характерните за тях ивици.
Меденки с глазура (vánoční perníčky)
Снимка: amberto4ka / Shutterstock
Ако сте били в Чехия по Коледа, със сигурност сте останали впечатлени от майсторски изрисуваните меденки по коледните базари. Може да си приготвите такива и у дома.
Необходими продукти:
- 400 г брашно, най-подходящо е София Мел Екстра
- 140 г пудра захар
- 60 г масло, на стайна температура
- 1 яйце + 1 жълтък
- 2 ½ с.л. течен мед
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. коледни подправки за меденки, може и сами да си направите такъв микс с подправките на Kotányi (необходими са канела, джинджифил, индийско орехче, смлян карамфил, звездовиден анасон и щипка кардамон)
За глазурата:
2-3 белтъка
по 150 г пудра захар на белтък
1-2 капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Пресейте в купа брашното и пудрата захар, добавете содата за хляб и подправките, разбъркайте леко.
2. Направете кладенче в брашното и сипете в него меда и разбитите с вилица яйце и жълтък. Наоколо накъсайте на парченца маслото.
3. Омесете гладко и еластично тесто, което не бива да лепне. Оформете на топка, увийте с домакинско фолио и приберете за 2 часа в хладилника.
4. След това разточете тестото на кора с дебелина 0,5 см и изрежете с метални формички меденките.
5. Изпечете ги върху хартия в загрята на 160 градуса фурна, като следите внимателно: щом започнат да стават леко кафяви крайчетата, трябва да се извадят. Приблизително се изпича за около 10 минути, но зависи от всяка печка, затова се следи.
6. Извадете меденките върху решетка и изчакайте напълно да се охладят преди да ги изрисувате.
7. За белтъчната глазура пресейте два пъти пудрата захар, добавете леко разбитите белтъци и лимоновите капки, след което започнете да бъркате енергично, докато получите гладка и лъскава консистенция, която не бива да е много течна.
8. Меденките може да изрисувате с помощта на пош или малка четчица по начин, който желаете и ви харесва.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC














