Безброй са публикациите, които ни убеждават колко е полезно да медитираме. Днес е всеизвестно, че древната духовна практика може успешно да се адаптира в живота на днешния светски човек и заедно с добрия сън, упражненията и здравословното хранене значително да подобри качеството му на живот. Но защо е толкова трудно да посветим по няколко минути на ден на това благотворно занимание?

Въпреки че терапията, която практикувам, се базира на медитацията и тя е изиграла безценна роля в множество моменти от живота ми, включвам и себе си в групата на хората, които изпитват съпротива, пише д-р Сет Гилъхан за Psychology Today. Може и вие да сте имали подобен опит – чели сте за ползите от медитацията, опитали сте и дори сте изпитали наслада от опита си. Може да сте отрили, че ви отпуска, уравновесява, дори освобождава – и сте се опитали да  я направите част от всекидневието си, но без успех.

Открил съм, че това е често срещано сред хората в моята клинична практика, както и сред колегите ми. И не може да се обясни напълно с пречки като „нямам време“. Дори хора, разполагащи с твърде много време, срещат същата съпротива.

Изглежда се случва нещо друго. Ако имаме мотивацията, времето и желанието да медитираме, каква е пречката?

Убеден съм, че е има един основен фактор: когато започнем да медитираме, нещо трябва да спре.

И то е това, което ни кара непрестанно да се стремим да съдим, да се вкопчваме, да отхърляме и непрекъснато да оценяваме нещата според това дали са в наша полза или вреда. Това състояние на ума се съпротивлява на медитацията, защото по време на медитацията то умира, макар и временно.

Ако някой ви каже „Егото ви не иска да му дадете пауза“, вероятно ще си кажете „Лоша работа, отивам да медитирам“, но нещата се случват по много по-коварен и манипулативен начин. Като отчитаме съпротивата на ума да прекъсне обичайния си режим на дейност, можем успешно да се справим с нея. Както една пациентка го формулира: „Медитацията започва, когато решиш да медитираш.“

Как да направим това решение по-лесно? Ако сте решили да медитирате има различни начини да пристъпите по-лесно към това начинание (в допълнение на осъзнаването на съпротивата). Ето някои от тях: