На милиарди хора по света тепърва им предстои да бъдат ваксинирани с първа доза от ваксина срещу COVID-19. Миналата неделя обаче една жена от Тоскана, Италия получи шест наведнъж.

23-годишната дама е била одобрена за ваксинация, тъй като е стажант в психологическия отдел на болнцата „Ноа“, предава CNN. Тя е трябвало да получи стандартната доза, но здравната работничка, която е била ангажирана с нея, е изпразнила цялото шишенце в спринцовката. То е съдържало общо шест дози, които принципно се разреждат и пресипват в отделни шишенца.

Здравната работничка е предположила, че ваксината вече е била разредена. Тя е осъзнала грешката си едва след като вече е била шесторната доза на жената.

За щастие, пациентката, която няма придружаващи заболявания, е в „добро състояние“. Тя е останала в болницата под наблюдение в рамките на 24 часа (давани са ѝ течности и противовъзпалителни за всеки случай) и е била изписана в понеделник.

„Пациентката не разви треска, нито пък се оплака от каквато и да било болка, с изключение на мястото на ваксинацията, не прояви каквито и да било други странични ефекти - коментира д-р Антонела Висенти пред CBC, началник на отделението по инфекциозни заболявания в болницата. – Бе малко изплашена. Затова предпочетохме да я задържим при нас под наблюдение до тази сутрин.“

Д-р Винсенти добавя, че е доказано, че ваксината на „Пфайзър“, която е получила, е безопасна при хора, инжектирани с 5 пъти по-голямо количество от обичайната доза.

В края на 2020-та в Германия осем служители в старчески дом получиха по погрешка 5 пъти по-голяма доза от същата ваксина по погрешка. Четирима бяха приети в болница с оплаквания от грипоподобни симптоми, макар че никой не се разболя сериозно. 77 затворници в Айова също получиха по-големи дози през април. При никой не бяха отчетени по-остри реакции, различни от тези, които се наблюдават при хората, ваксинирани със стандартната доза.

Що се отнася до 23-годишната жена от Тоскана, лекарите възнамеряват да тестват редовно нивата на антителата в тялото ѝ, за да определят дали на някакъв етап ще се нуждае от втора доза (която технически ще ѝ е седма).

Вследствие на този инцидент болницата възнамерява да преразгледа своите процедури по безопасност.

Източник: IFLScience