Останете сутрин една минута по-дълго пред огледалото и разгледайте внимателно лицето си. От вида на отделните му участъци може да се направят някои изводи относно здравословното ви състояние.

1. Челото

Ако кожата на челото ви е опъната, бледа или зачервена, вероятно обмяната на веществата не функционира правилно. Възможно е да имате проблеми с черния дроб, който отговаря за разграждането на токсични вещества. Освен това симптомът може да означава нарушена функция на жлъчката.

2. Слепоочията

Подутите или зачервени слепоочията сигнализират за претоварване на бъбреците. Това може да е признак, че в организма ви са се насъбрали повече от допустимото токсини. Но понякога нечистата кожа и отоците са последствие от прекомерна консумация на преработени храни.

3. Горният клепач

Когато далакът е здрав, кожата на горните клепачи е чиста и гладка. Тъй като в далака се образуват и складират белите кръвни телца, той е много важен за доброто състояние на имунната система. Но ако горният ви клепач е подут, зачервен или просто изглежда силно изменен, може би функцията на далака е нарушена.

4. Кръгове под очите

След бурна нощ или недостиг на сън поради друга причина много хора се събуждат с тъмни кръгове под очите. Но ако очите ви са постоянно подкръжени и сенките не изчезват дори когато сте се наспали, редно е да се замислите. Проблемът може да идва от бъбреците, ако кръговете са много бледи или сивкави. Ако пък имате торбички под очите, вероятно сте подложени на психически стрес. Този „козметичен дефект“ може да се дължи и на преяждане или недояждане. Когато млади хора имат бръчици в областта на очите, може би причината е нарушена функция на черния дроб.

5. Скулите

Ако забележите по скулите сивкаво оцветяване, разширени пори  или отпусната кожа, най-вероятно белите ви дробове са претоварени. Често причина за това е пушенето.

6. Бузите

Нечистата кожа в този участък е признак за неправилно хранене, например прекомерен прием на тлъсти и мазни храни. Промяната на цвета говори за претоварен стомах. Ако към това се прибави и отпусната кожа, причината може да е нарушена обмяна на веществата. Отоците и пъпките пък може да означават  непоносимост към някаква храна.