Още през XVIII век Бенджамин Франклин заявява, че в живота няма нищо неизбежно освен смъртта и данъците. Над последното нямаме много голям контрол (освен ако не последваме примера на Илон Мъск и не пуснем анкета в Twitter). През последния век обаче човечеството успя да окаже сравнително голям отпор на смъртта. Уви, дълголетието върви ръка за ръка и с други проблеми, включително деменция – когнитивния дегенеративен синдром, който засяга около 9,1 души на възраст над 60 г. само в Европейския съюз.

Болестта на Алцхаймер е може би най-разпространения тип деменция (6-9 от всеки 10 случая). Тази седмица болницата BWH (Brigham and Women’s Hospital) в Масачузетс направи доста вълнуващ анонс – стартирането на клинични тестове (фаза I) за назална ваксина срещу този опустошителен синдром.

„Стартирането на първите тестове върху хора на назална ваксина срещу Алцхаймер представлява забележително постижение – казва д-р Хауърд Уайнър, който вече близо 20 години работи в тази област. – През последните две десетилетия ние натрупахме предклинични доказателства, които показват потенциала на тази назална ваксина [срещу болестта на Алцхаймер].“

В САЩ болестта на Алцхаймер е шестата най-честа причина за смърт. За нея няма лек, а възможностите за лечение са ограничени. Ето защо създаването на ваксина срещу това заболяване би имало изключително силен ефект (дори и върху онези, които в момента страдат от него). Уайнър се надява, че спрейът ще има както лечебна, така и профилактична функция.

„Ако клиничните тестове при хора покажат, че ваксината е безопасна и ефективна, това ще означава, че ще разполагаме с нетоксично лечение за хора с Алцхаймер. Тя ще може да бъде прилагана при хора, изложени на риск, още в самото начало, за да се предотврати появата на заболяването.“

На пръв поглед изглежда странно, че бихме могли да се ваксинираме срещу болестта на Алцхаймер. В края на краищата макар и да знаем как действа това заболяване в най-общи линии, ние все още нямаме представа какво го предизвиква. През последните няколко десетилетия обаче изследователите откриват, че, изглежда, имунната система играе ключова роля. Това от своя страна доведе до създаването на няколко потенциални ваксини, които таргетират директно тази система.

В клиничните проучвания ще вземат участие 16 души на възраст от 60- до 85-годишна възраст в ранен етап на развитие на болестта на Алцхаймер, но без други сериозни здравословни проблеми. Те ще получат две дози от ваксината под формата на спрей за нос (през една седмица).

Самата ваксина използва лекарство, наречено протолин. Това е „имунен модулатор“, който може да накара белите кръвни телца да почистят бета амилоидните плаки в мозъка – един от основните причинители на болестта на Алцхаймер. През последните две десетилетия протолинът е използван успешно в други ваксини, но като адювант, т.е. засилва ефекта на другите съставки. Една от целите на сегашните клинични проучвания е да се види колко е ефективен като самостоятелно лекарство. Основният приоритет на лекарите обаче е да проверят безопасността и поносимостта на ваксината – да открият каква е оптималната доза, какви потенциални странични ефекти има и т.н.

„Имунната система играе наистина важна роля при всички неврологични заболявания – казва Уайнър. – Вълнуващо е, че след 20 години предклинична работа ние най-накрая можем да направим крачка напред към клиничния етап и да проведем това първо забележително изпитание върху хора.“

Източник: IFLScience