Пациентите с деменция, които страдат от тревожност и депресия, могат да подобрят състоянието си чрез широкоразпространени и достъпни терапии, установи британско изследване, цитирано от електронното издание на "Индипендънт".

Други изследвания досега са установили, че 38 на сто от хората с лека деменция имат психични проблеми.

Авторите на изследването казват, че резултатите им поддържат използването на консултации със специалисти за тревожност и депресия при страдащи от деменция.

Учените под ръководството на докторантката Джорджия Бел от Юнивърсити колидж Лондон са анализирали данни на 2 515 402 души, които са имали клинично значими депресия или тревожност и са завършили курс на лечение чрез службата за подобряване на достъпа до психологическа терапия в Англия в периода 2012-2019 г.

Това е безплатна услуга на британската здравна служба, която предлага терапии за лечение на тревожност и депресия, включително когнитивно-поведенческа терапия. Сесиите се провеждат индивидуално, в групи или онлайн.

Изследването установява, че терапиите са повлияли благоприятно на хората с деменция и при 63 на сто от тях симптомите на депресия или тревожност са намалели. Около 40 на сто от тях са се възстановили напълно от психичните проблеми.
В група от пациенти, които не страдат от деменция, подобрение се наблюдава при 70 на сто, а пълно възстановяване - при 47 на сто.