Учени използват плъхове, страдащи от рак на черния дроб, за да демонстрират ефективността на едно изключително интересно неинвазивно лечение. Те унищожават до 75 процента от обема на тумор на черния дроб единствено и само с помощта на фокусиран ултразвук. Нещо повече – изглежда, че терапията активира и имунната система на гризачите, която впоследствие изчиства и останалата част от заболяването.

При 80 процента от животните ракът, изглежда, унищожен – в рамките на 3-те месеца, през които са наблюдавани, не са открити метастази и заболяването не се е появило повторно.

В момента терапията, наречена хистотрипсия, се изпитва върху хора с рак на черния дроб.

„Хистотрипсията представлява обещаващ вариант, който може да надмогне ограниченията на сегашните аблативни техники и да предостави безопасен и ефективен неинвазивен метод за отстраняване на тумора на черния дроб – казва биомедицинският инженер Теджасви Ворликар от Мичиганския университет. – Надяваме се, че нещата, които научихме от това изследване, ще мотивират бъдещите проучвания в областта на предклиничната и клиничната хистростипсия и в крайна сметка ще превърне хистотрипсията в основен метод за лечение на пациенти с рак на черния дроб.“

Хистострипсията, разработена от специалистите от Мичиганския университет, изглежда, предоставя нова надежда за пациенти, страдащи от една от най-смъртоносните форми на рака – този на черния дроб. Шансът хората в САЩ, болни от това заболяване, да преживеят следващите 5 години, е по-малък от 18 процента.

Техниката използва ултразвуков преобразувател. В случая обаче той не отскача от вътрешните структури на тялото, за да произведе конкретно изображение, а унищожава физически канцерогенните тумори.

Изследването е публикувано в Cancers.

Източник: Science Alert