Според ново проучване, публикувано в научното издание Gut, здравословното хранене с растителни продукти намалява риска от COVID-19, както и от развиването на по-остри симптоми при инфекция.

Екип, ръководен от учени от Многопрофилната болница в Масачузетс и Кралският колеж в Лондон, анализира данните на 592 571 души от Великобритания и САЩ, включили се в проведеното чрез смартфони обединено проучване на симптомите ZOE COVID-19. След като всеки участник получава оценка на консумацията си на растителни продукти, изследователите проучват до каква степен е изложен на риск от инфекция от COVID-19, както и какъв е рискът да развие по-остри симптоми, в случай че се разболее.

Оказва се, че рискът хората, които консумират здравословни растителни продукти, да развият COVID-19 е 9 процента по-нисък в сравнение с риска на тези, чиято оценка в това отношение е по-ниска. Нещо повече – са 41 процента по-нисък е шансът първите да развият по-остри симптоми по време на евентуална инфекция.

Да, не е изненадващо, че консумацията на зеленчуци е полезна за нашето здраве, изследователите смятат, че тяхното изследване  показва, че хранителните навици могат да изиграят значителна роля в редуцирането на риска от COVID-19 на индивидуално ниво. Според тях това е нещо, на което здравните власти трябва да обърнат специално внимание.

И други изследвания достигат до сходни заключения. Проучване, публикувано през юни 2021 г., разглежда данните от шест държави и открива, че консумацията на растителни продукти или пескатерианската диета се асоциират с по-ниски шансове за развиването на умерени или остри симптоми на COVID-19.

Новото изследване обаче разглежда и как социоикономическото неравенство се отразява на хранителните навици и COVID-19. Взаимоотношенията между диетата, здравето и социоиконимическите фактори са сложни и постоянно преплитащи се. Ето защо идентифицирането на ясни връзки е доста трудно. Подобно на други проучвания, и настоящото открива ясна връзка между лишенията в социален и икономически план и повишения риск от COVID-19. Нещо повече, изглежда, че социоикономическото неравенство и лошата диета се комбинират, а двата фактора заедно водят до по-висок риск от COVID-19 - много по-висок от факторите, разгледани поотделно.

Асоциацията между лошата диета и по-тежкото прекарване на COVID-19 е особено очевидна при хората, живеещи в райони, в които лишенията в социален и икономически план са най-големи. Това подсказва, че те биха се облагодетелствали най-много от една потенциално подобрение в своята диета и по-честото консумиране на растителни продукти.

Източник: IFLScience