Изследователите, изучаваща болестта на Алцхаймер, установиха още една връзка между червата и мозъка.

Последните проучвания върху животни показват, че това заболяване може да се предаде на млади мишки чрез чревни микроби, което потвърждава връзката между храносмилателната система и здравето на мозъка.

Ново проучване допълнително подкрепя теорията, че възпалението може да е механизмът, чрез който това се случва. То показва, че хората с болестта на Алцхаймер имат повече чревни възпаления, а онези с по-силни възпаления имат по-високи нива на натрупване на амилоидни плаки в мозъка.

Патологът от Университета на Уисконсин Марго Хестън и международен екип от изследователи изследват фекалния калпротектин, признак на възпаление, в проби от изпражненията на 125 души, набрани от две кохортни проучвания за превенция на болестта на Алцхаймер.

При записването си участниците са преминали няколко когнитивни теста, както и интервюта за семейната история и тестове за високорисков ген на Алцхаймер. Една част от тях са направили клинични тестове за признаци на струпвания на амилоиден протеин - често срещан признак, че е налице патология, отговорна за невродегенеративното състояние.

Въпреки че нивата на калпротектин като цяло са по-високи при по-възрастните пациенти, те са още по-изразени при тези с характерните за болестта на Алцхаймер амилоидни плаки.

Други биомаркери на болестта на Алцхаймер също се увеличават с нивата на възпаление, а резултатите от тестовете за памет се понижават при по-високи нива на калпротектин. Дори участниците без диагноза Алцхаймер са имали по-лоши резултати по отношение на паметта при по-високи нива на калпротектин.

"Не можем да направим извод за причинно-следствена връзка от това проучване; за целта трябва да направим изследвания върху животни", предупреждава Хестън.

Лабораторен анализ по-рано показа, че химикалите на чревните бактерии могат да стимулират възпалителни сигнали в мозъка ни. Нещо повече, други проучвания са установили повишено чревно възпаление при пациенти с Алцхаймер в сравнение с контролите.

Хестън и колегите ѝ подозират, че промените в микробиома предизвикват промени в червата, които водят до възпаление на цялата система. Това възпаление е леко, но хронично, причинявайки фини, постепенни увреждания, които в крайна сметка нарушават чувствителността на бариерите на тялото ни.

"Повишената чревна пропускливост може да доведе до по-високи нива на възпалителни молекули и токсини, получени от чревния лумен, което води до системно възпаление, което от своя страна може да наруши кръвно-мозъчната бариера и да насърчи невровъзпалението и потенциално невронното увреждане и невродегенерацията", казва бактериологът от Университета на Уисконсин Федерико Рей.

Сега изследователите провеждат тестове върху мишки, за да видят дали промените в диетата, свързани с повишено възпаление, могат да предизвикат версия на болестта на Алцхаймер при гризачите.

Въпреки десетилетията на изследвания все още няма ефективно лечение за милионите хора с болестта на Алцхаймер по света. Но с по-доброто разбиране на биологичните процеси учените се доближават все повече до такова.

Това изследване е публикувано в Scientific Reports.

Източник: Science Alert