Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката през уикенда, но сега изследователи твърдят, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни удари.

Лекарите от Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия са установили това чрез анализ на данни за пациенти от цялата страна. Каква обаче е точната причина за повишената смъртност в понеделник, учените все още не могат да кажат.

Предишни изследвания показват, че това може би е свързано с циркадния ритъм - цикъла на сън/бодърстване на организма.

„На всеки пет минути във Великобритания някой постъпва в болница поради животозастрашаващ инфаркт, затова е жизненоважно изследванията да продължат да хвърлят светлина върху това как и защо се случват сърдечните атаки“, казва Нилеш Самани, медицински директор в Британската фондация за сърдечни заболявания.

„Това проучване допълва данните за времето на особено сериозните инфаркти, но сега трябва да изясним защо някои дни от седмицата ги правят по-вероятни“, каза Самани и добави: „Това може да помогне на лекарите да разберат по-добре въпросното смъртоносно състояние, за да могат да спасяват повече животи в бъдеще“.

За целите на проучването изследователите анализират данни от повече от 10 500 пациенти в Ирландия - както в Република Ирландия, така и в Северна Ирландия, които са били приети в болница между 2013 и 2018 г. с най-сериозния вид инфаркт, пише БТА. Тежкият инфаркт на миокарда – такъв с елевация на ST-сегмента (STEMI), се случва, когато голяма коронарна артерия е напълно блокирана.

Проучването установява рязък скок в броя на този вид инфаркти в началото на работната седмица, като процентът е най-висок в понеделник. Въпреки това, те откриват и по-високи от очакваните нива на STEMI в неделя.

В Обединеното кралство всяка година повече от 30 000 души постъпват в болница с тежък инфаркт, което изисква спешна оценка и лечение, за да се сведе до минимум увреждането на сърцето. Обикновено това включва спешна ангиопластика - процедура за повторно отваряне на запушената коронарна артерия.

„Открихме силна статистическа връзка между началото на работната седмица и честотата на тежките инфаркти“, казва кардиологът д-р Джак Лафан, който ръководи изследването в Тръста за здравни и социални грижи в Белфаст. „Това е било описвано и преди, но остава любопитно. Причината вероятно е многофакторна, но въз основа на това, което знаем от предишни проучвания, е разумно да се предположи циркаден елемент“, смята ученият.

Резултатите бяха представени в неделя на годишната конференция на Британското кардиологично дружество. Констатациите, представени на медицински срещи, трябва да се считат за предварителни до публикуването им в рецензирано списание.