Консумирането на изкуствени подсладители би могло да увеличи риска от развиването на рак. Това показва ново мащабно изследване, публикувано във вторник. Изследователите, които участват в него обаче, подчертават, че не съществуват достатъчно доказателства, които да потвърдят, че настоящият здравен съвет се нуждае от промяна.

Всеки ден милиони души консумират подсладители в продукти като диетични газирани напитки най-вече в желанието си да избегнат натрупването на излишни килограми вследствие на захарта. Колко здравословни са обаче тези заместители? Открай време този въпрос е обект на противоречиви дебати.

За да оценят в каква степен изкуствените подсладители засилват риска от рак, изследователи анализират данните на над 100 000 души от Франция и по-конкретно - съобщената от тях информация по отношение на диета, начин на живот и медицинска история в периода 2009 – 2021 г. във връзка с изследване, наречено NutriNet-Sante.

Впоследствие специалистите сравняват консумацията на подсладителите със степента на развиването на рак, като междувременно отчитат и други променливи, включително пушене, лоша диета, възраст и физическа активност.

Рискът от развиването на рак при участници, които приемат най-големи количества подсладители (над средното), са изложени на 13 % по-висок риск от рак в сравнение с онези, които не консумират подобни неща, казва Матилд Тувие, изследователски директор във френския институт INSERM и ръководител на изследването, публикувано в PLOS Medicine.

Според учените най-висок риск от рак се наблюдава при подсладителите аспартам и ацесулфам калий.

От общо 103 000 участници 79 % са жени и 37 % консумират изкуствени подсладители.

Изследването открива, че „се наблюдава по-висок риск при развиването на рак на гърдата и ракови заболявания, свързани със затлъстяването“.

Тувие казва, че „не можем да изключим напълно пристрастия, свързани с начина на живот на хората, консумиращи изкуствените подсладители“. Според нея са необходими допълнителни изследвания, които да потвърдят тези резултати.

Според Националния раков институт на САЩ и Раковия институт във Великобритания подсладителите не предизвикват рак. Те са разрешени за употреба и от Европейския орган за безопасност на храните.

“Не е доказателство“

„Връзката между консумацията на изкуствен подсладител и риска от развиването на рак е противоречива и датира още от 70-те години на миналия век, когато [подсладителят] цикламат е забранен, тъй като е свързан с развиването на рак на пикочния мехур при плъхове – макар че досега това все още не е доказано, че важи и за хората“, казва Джеймс Браун, биомедицински учен от Университета Астън във Великобритания.

Браун, който не е участвал в новото изследване, казва пред AFP, че то е „сравнително добре замислено“ и разполага с „впечатляваща“ извадка. Той обаче добавя, че не вярва, че то „все още не предоставя достатъчно силни доказателства“, които да накарат британската Национална здравна служба „да промени съвета си“.

Според Майкъл Джоунс от Института за ракови изследвания в Лондон е на мнение, че връзката, за която се съобщава в изследването, изглежда, не е причинно-следствена“ и „не е доказателство, че изкуствените подсладители предизвикват рак“.

Според него откритията подсказват, че „рискът от рак може да се увеличава при типа човек, който използва изкуствен подсладител, а не заради самия подсладител“.

Браун казва също така, че не всички подсладители са едни и същи и че някои (например стевията) са полезни за здравето.

Източник: Science Alert