Дейвид Бенет – мъжът, който по-рано тази година се превърна в първия човек в света, на който му е трансплантирано сърце от генномодифицирано прасе – почина. Новината бе съобщена в сряда от Медицинския център на Университета Мериленд – мястото, където бе извършена историческата операция преди два месеца.

„Съкрушени сме от загубата на г-н Бенет. Той се доказа като смел и благороден пациент, който се бори до самия край – заяви д-р Бартли П. Грифит, хирургът, който трансплантира сърцето на прасе в Бенет през януари. – Изказваме най-искрени съболезнования на неговото семейство.“

Болницата все още не е обявила точните причини за смъртта. Изглежда, все още не е открито какво е довело до фаталната развръзка. Случаят на Бенет ще бъде описан подробно в медицински доклад на по-късен етап, предава New York Times.

Въпреки че историята на Бенет е с тъжен край, хирурзите, които извършват трансплантацията, са оптимистични относно бъдещето. Те смятат, че лекарите по света ще могат да се поучат от нея и да подобрят шансовете на успех за бъдещите пациенти.

„Получихме ценна информация и научихме, че сърцето от генетично модифицирано прасе може да функционира в човешкото тяло, докато имунната система е адекватно потисната – казва д-р Мохамед М. Мохиудин, професор по хирургия и научен ръководител на програмата за Сърдечна ксенотрансплантация към Медицинския център на Университета Мериленд. – Ние… планираме да продължим своята работа в бъдещи клинични изпитвания.“

Източник: IFLScience