Всяка жена се ражда с милиони незрели яйцеклетки, които са в очакване овулацията да започне. Това е  онзи специален момент при всеки месечен цикъл, който трае максимум 24 часа. Тогава, след съзрявянето на фоликула, яйцеклетката се освобождава от яйчника.

Кога се случва точно, си пита всяка, която не иска да зачене  или обратното - когато много иска да забременее.  

Как да се установи този момент? 

Има два най-разпространени начина да се установи началото на овулацията – при преглед с ултразвук и в домашни условия, пише  medikforum.ru.

Има и трети - някои жени са убедени, че могат да почувстват този момент. Докато по този въпрос може да се спори, то в гинекологията е ясно конкретизирано понятието „фертилен период“ - най-подходящият за забременяване, който започва около 5 дни преди настъпването на овулацията и продължава през целия ден, тоест – дълъг е около 6 дни.

Денят, в който настъпва овулацията, може да се сметне математически само, ако менструацията е редовна и идва по едно и също време. За да се изчисли точният момент, трябва да извадите от общата дължина на цикъла 2 седмици, тоест 14 дни.

Ако приемем, че всеки месечен цикъл е равен на 28 дни, овулацията настъпва около 14-я ден. Ако обаче цикълът е по-кратък, например 24 дни, овулацията започва на 10-я ден от него, а ако жената има по-дълъг месечен цикъл, например 33 дни, най-благоприятният ден за зачеване е 19-ят.

При някои жени обаче менструацията не е стабилна и изчислението е сложно – трябва да се вземе най-краткият и най-дългият период, при който тя настъпва, да се намери средната им стойност и да се отброят съответните дни до овулацията. Но резултатът пак няма да бъде съвсем точен, а приблизителен.

Грешка може да се допусне дори при съвсем стриктен график, защото има вероятност в конкретния месец овулацията да настъпи малко по-рано или малко по-късно. Затова е добре методът с изчисляването да се съчетае с други начини за определянето ѝ, а също така и да се обръща внимание за характерните признаци, които се проявяват при нейното застъпване.

Много жени прилагат метода с измерването на базалната температура (във влагалището, в ануса или под езика се мери с термометър, но винаги на едно и също място), но този начин изисква редовно измерване в продължение на няколко месеца, винаги в едно и също време на денонощието - след събуждане сутрин, и при еднакви условия (например ставане от леглото може да промени температурата).

Ако всички условия са изпълнени стриктно, настъпването на овулацията може да се проследи по това, че обикновено при 28-дневен цикъл температурата се увеличава с 0,3 - 0,6 °С между 12–ия и 14–ия ден след първия ден на последната менструация.