Менструален цикъл без овулация може да сполети всяка жена в репродуктивна възраст 1−2 пъти годишно и това е напълно нормално. Няма повод за притеснения, тъй като е в реда на нещата – и яйчниците имат право на почивка.

Проблемите възникват, ако ановулаторните цикли се повтарят периодично. Става дума за менструация, при която яйцеклетката не излиза от яйчника и не се образува жълто тяло.

Тъй като зреещият доминиращ фоликул внезапно спира да се развива, нивото на женските полови хормони пада и започва менструално кървене.Такива периодични явления могат да бъдат алтернатива на овулационните цикли, но ситуацията е по-добре да се държи под контрол, съветват специалистите от parents.ru.

По метода на дедукцията

От какво могат да бъдат предизвикани временните смущения?

- От прекомерно физическо натоварване, строги диети и стрес. В такива случаи яйцеклетката не може да узрее заради повишеното ниво на пролактин – „хормон на стреса“. Тогава трябва да намалите напрежението и всичко ще се нормализира.

- Друга причина за ановулаторните цикли е наднорменото тегло. Ако мастната тъкан е прекалено много, започва да влияе на съотношението на хормоните в организма.

- Рязкото отслабване и тегло под 47 кг също могат да бъдат причина за нарушение на съзряването на яйцеклетките в яйчниците. Овулацията се възстановява, когато теглото е нормално.

- Липса на овулация се наблюдава и при по-сериозни поводи – преди всичко става дума за хормонални нарушения, например нарушение на функцията на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници, хиперандрогения (нетипично окосмяване) и инфекции, предавани по полов път: кандидоза, уреаплазмоза, микоплазмоза.

Наличието на овулация може да проверите и сами с тест, който измерва нивото на хормоните в урината, но няма как да интерпретирате резултатите – това е работа на лекар специалист.

Какво можете да направите

Като начало трябва да разберете дали имате повод за притеснения. Ако менструацията идва между 24-я и 30-я ден от месеца и е винаги на време, по-скоро нямате проблем с овулацията.

Ако цикълът е нередовен (по-кратък или напротив, удължава се рязко) или менструацията става по-оскъдна, може да се подозира, че яйчниците са обявили "стачка".

Все едно, не можете да разпознаете липсата на овулация без специални изследвания и само гинеколог може да разсее съмненията.

Специалистът първо разпитва подробно за начина на живот, за да изключи чисто физиологични причини като стрес, прекалено усилен спорт и т. н За уточнение на диагнозата се прави анализ на хормоните и на 2-я – 5-я ден от цикъла се проверява съдържанието на фоликулостимулиращ хормон, на екстрадиол, пролактин, а също и нивото на хормоните на щитовидната жлеза и някои други изследвания.

Продължава на страницата на Новите родители