Овулацията причинява редица специфични симптоми, въпреки че те могат да варират при всяка жена. Ето обаче признаците, които се срещат най-често.

Познаването им може да ви бъде полезно, за да ви помогне да разберете кога настъпват т.нар. плодородни дни, ако планирате бебе или пък да ви предпази от нежелана бременност в конкретния момент.

Общи симптоми на овулация

Ако се опитвате да забременеете и искате да се възползвате от най -плодородните си дни, важно е да сте наясно с някои от тези физически признаци, които обикновено се появяват по време на овулацията:

Болка в корема. Много жени изпитват спазми или остра болка по време на овулацията, която може да продължи от няколко минути до няколко часа. Тези болки се дължат на разкъсването на фоликула, което води до излизане на яйцеклетката, която съдържа течност, дразнеща перитонеума и причиняваща болка.

Вагинално течение. Преди и по време на овулацията цервикалната слуз обикновено увеличава обема си, става по-дебела или променя цвета си.

Базална температура. Когато една жена овулира, настъпват промени в базалната температура. Можете да използвате всеки термометър за тяло, за да разберете дали градусите са се увеличили.

Свръхчувствителност на гърдите. Някои жени, когато овулират, могат да усетят повишена чувствителност в млечните жлези.

Промени в настроението. Хормоналните промени карат жените, които са в овулация, да изпитват драстични промени в настроението. Те например, плачат много по-лесно. Същите тези промени могат да причинят главоболие, гърчове или отоци.

Повишено либидо. Овулацията настъпва приблизително на 14-ия ден след първия ден от цикъла. Обикновено това е денят от месеца, когато сте най-плодородни и природата неслучайно ви изпраща сигнал. Може да забележите повишено сексуално желание.

Ако се стремите да забременеете

Когато това е целта, може да започнете да използвате календар за овулация, за да изчислите най-плодородните си дни. Това ще ви помогне да намерите идеалната дата, но все пак имайте предвид, че дори и този календар не дава 100% гаранция за забременяване.

Гинеколозите предупреждават, че не всичко се случва по един и същи начин при всяка жена. Липсата на някой от изброените по-горе физически сигнали не означава, че няма овулация.

Много жени използват тестове за овулация, които са също полезни, ако се опитвате да имате бебе.

Прочетете за 4-те малко известни симптома на овулацията на страницата на Новите родители