Учени идентифицираха енигматичен вирус, чийто геном изглежда почти изцяло нов за науката. Той е наситен с непознати гени, които никога досега не са били документирани при вирусни изследвания, съобщи Sciencealert. Така нареченият Yaravirus, кръстен на Yara - или Iara, водната кралица в бразилската митология, беше открит в изкуственото езеро Pampulha в бразилския град Белу Оризонте.

Въпреки че Yaravirus (Yaravirus brasiliensis) не е свръхестествена богиня, вирусът може да се окаже също толкова загадъчен, колкото е и водната кралица според легендите.

Това е така, защото вирусът представлява „нова линия амебален вирус с озадачаващ произход и филогения“, обяснява изследователският екип. Двама от старшите членове на този екип - вирусолозите Бернар Ла Скола от университета Екс-Марсилия във Франция, и Джонатас С. Абрахао от Федералния университет в Бразилия в Минас Жерайс - трябва да знаят за какво говорят.

Преди две години двойката помогна да бъде открит друг нов вирус, обитаващ предимно водите: Tupanvirus - гигантски вирус, открит в екстремални водни местообитания.

Гигантските вируси, за разлика от обикновените, се наричат така поради огромните си капсиди (протеинови обвивки, които капсулират вириони - вирусните частици).

Тези много по-големи вирусни форми са открити едва през този век, но те не се отличават само със своите размери. Те притежават и по-сложни геноми, което им дава способността да синтезират протеини и следователно да изпълняват неща като възстановяване и репликация на ДНК, транскрипция и транслация.

Преди откриването им се смяташе, че вирусите не могат да правят такива неща, като се считат за сравнително инертни, неживи същества, способни само да заразят своите домакини.

Вече знаем, че вирусите са много по-сложни, отколкото се смяташе някога, и през последните години учените разкриха други видове вирусни форми, които по подобен начин предизвикват нашата представа за това как вирусите могат да се разпространяват и функционират.

Новото откритие, Yaravirus, не изглежда като гигантски вирус, тъй като е съставен от малки частици с размер 80 nm. Но това, което е забележимо, е колко привидно уникален е неговият геном.