Един от най-добрите експерти в областта на маймунската шарка в Световната здравна организация д-р Розамунд Люис, излезе с успокояващ коментар, че не очаква стотиците регистрирани случаи на болестта да се превърнат в пандемия, но призна, че все още има много неизвестни за болестта  - как точно се предава и дали спирането на масовата имунизация против едра шарка преди десетилетия се оказва фактор, който е възможно да е ускорил разпространението ѝ по някакъв начин. Това съобщи Асошиейтед Прес.

"Изключително важно е да се подчертае, че повечето от случаите на заразяване, наблюдавани в десетки страни по света, са при хомосексуални, бисексуални или при мъже, които са правили секс с мъже.", подчерта д-р Люис. Според нея е важно учените да изследват тази тенденция, а хората с влошено здраве да бъдат внимателни.

 „В момента не се притесняваме от глобална пандемия“, заяви тя. „Обезпокоени сме, че хората могат да получат тази високорискова инфекция, ако нямат информация как да се защитят.“

Тя предупреди, че все пак има риск за всекида се зарази, независимо от сексуалната му ориентация. Други експерти посочват, че може да е случайност, че болестта е била установена за пръв път при хомосексуални и бисексуални мъже, като казват, че е възможно тя бързо да се разпространи и в други групи, ако не бъде овладяна.

Миналата седмица СЗО съобщи, че 23 страни, които преди не са регистрирали маймунска шарка на територията си, сега са докладвали за повече от 250 случая. В понеделник Великобритания обяви нови 71 случая на заразени с маймунска шарка.

Д-р Люис казва, че не се знае дали маймунската шарка се предава по полов път, или при близкия физически контакт по време на сексуални взаимоотношения. Тя определя заплахата за населението като „ниска“. Известно е, че маймунската шарка може да се предава при близък физически контакт със заразен човек, неговите дрехи или спално бельо.

Тя също предупреди, че сред настоящите случаи има голям дял на хора с лезии (рани по кожата, обриви) в интимните области и понякога е почти невъзможно те да бъдат забелязани.

„Може да имате тези лезии от 2 до 4 седмици (и) те може да не се видими за другите, но все пак е вероятно да сте заразни“, казва тя.

Миналата седмица висш съветник на СЗО заяви, че епидемията от маймунска шарка в Европа, САЩ, Израел, Австралия и др. вероятно е свързана със сексуални отношения по време на две големи партита в Испания и Белгия. Това представлява значително отклонение от типичния модел на разпространение в Централна и Западна Африка, където хората се заразяват от животни като гризачи и примати.

Учени все още не са определили дали епидемията от маймунска шарка в развитите страни има връзка с разпространението ѝ в Африка.

В понеделник властите в Конго излязоха с информация, че 9 души са починали от болестта през 2022 г. Д-р Айме Алонго, шеф на здравно отделение в страната, каза, че са потвърдени 465 случая в Конго, което прави африканската държава една от най-тежко засегнатите в западните и в централните части на континента.

Нигерийските власти също потвърдиха първия смъртен случай на заразен с маймунска шарка през 2022 г. Според СЗО хиляди случаи на болестта се регистрират в Нигерия и Конго всяка година.

Повечето пациенти с маймунска шарка имат само треска, болки в тялото, втрисане и умора. Възможно е хората в по-тежко състояние да развият обрив и лезии по лицето и кожата, които могат да се разпространят до други части на тялото. Няма други регистрирани смъртни случаи, освен тези в Африка.

Д-р Розамунд Люис уточнява още, че преди разпространението на маймунската шарка в Централна и Западна Африка е било относително овладяно и че не е ясно дали инфектирани хора без симптоми могат да разпространяват маймунската шарка, или болестта може да се предава по въздух като морбили или Covid-19.

Маймунската шарка е подобна на едрата шарка, но има по-леки симптоми. След като едрата шарка е елиминирана през 1980 г., страните прекратиха своите програми за масови имунизации против болестта – ход, който някои експерти виждат като причината за разпространението на болестта сега, тъй като в момента у много хора няма изграден имунитет за подобни заболявания. Ваксините срещу едра шарка предпазват също от маймунска шарка.

Люис каза още, че не знае доколко ваксинираните срещу едра шарка все още имат имунитет, защото последните ваксинации са били преди 40 години. Тя заяви, че приоритетът на Световната здравна организация е да спре настоящото разпространение на маймунската шарка преди болестта да се разпространи в нови региони.

„Ако всички реагираме бързо и работим заедно, ще можем да спрем това“, прогнозира тя. „Ще можем да го спрем, преди да е достигнало по-уязвими хора и преди да замести едрата шарка.“

Източник: Мениджър Нюз