Вирусът на маймунската шарка често се предава преди появата на първите симптоми, сочи ново проучване, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Резултатите от изследването все още не са потвърдени, но могат да изиграят важна роля в борбата с епидемията.

Досега се смяташе, че маймунската шарка почти изцяло се разпространява от хора, които вече са болни, макар пресимптоматичното предаването да не беше изключено и някои рутинни изследвания да установиха безсимптомни случаи.  

"Пресимптоматичното предаване на маймунската шарка, чиито симптоми се характеризират главно с кожни обриви, изглежда значително", казват авторите на проучването, публикувано в сп. "Бритиш медикъл джърнъл" (BMJ).

Изследването е направено във Великобритания, една от първите страни, в които се разпространи настоящата епидемия. От пролетта тя предизвика появата на много случаи на маймунска шарка в Европа и на американския континент, докато преди това болестта беше разпространена предимно в няколко африкански страни.

Въпреки че епидемията, която засегна близо 80 000 пациенти и причини над 30 смъртни случая, понастоящем изглежда отшумява, здравните власти остават бдителни.

В тази връзка е важно да се знае за риска от "тихо"  предаване, т.е. по време на инкубационния период, преди пациентът да е засегнат от първите симптоми, пише БТА. Авторите на изследването под ръководството на епидемиолога Томас Уорд, се опитват да отговорят на този въпрос, като проучват данни за близо 3000 британски пациенти - предимно мъже, които са имали хомосексуални отношения. 

Настоящото изследване дава възможност да се добие представа за два типа срокове и да се направи сравнение помежду им. 

Първият е инкубационният период, през който пациентът е носител на вируса, без да го знае. Вторият е времето от появата на симптомите при даден пациент до появата им при този, на когото е предал болестта.

Изследователите стигат до заключението, че вторият период обикновено е по-кратък от първия, което предполага, че предаването на заразата се случва преди появата на първите симптоми. Според тях това пресимптоматично предаване съставлява повече от половината от случаите и може да се случи до четири дни преди появата на симптомите.

Тези резултати обаче все още трябва да бъдат потвърдени от други проучвания, отбелязват независими експерти в придружаващ публикацията в сп. "Бритиш медикъл джърнъл" коментар. 

Понастоящем, дори и след това проучване, преoсимптоматичното предаване "не е неопровержимо", предупреждават те. Експертите обаче смятат, че проучването бележи важна стъпка в тази посока заради голямата извадка от пациенти и надеждността на използваните статистически модели.