По време на бременността е много важно да се внимава с много неща, в това число и с разкрасяващите продукти. Има козметика, която трябва задължително да присъства в ежедневния ритуал на бъдещата майка, и такава, която е добре да се избягва през деветте месеца. Причината е, че някои продукти съдържат вещества, които са потенциално вредни за плода.

Правилото е: колкото по-натурално, толкова по-добре. Затова и много специалисти горещо препоръчват използването и на домашно направени смеси, стига съставките за направата им да са чисти и от чисти райони.

Какво обаче е важно да включи в ежедневния си разкрасяващ ритуал бъдещата майка, за да се предпази от някои проблеми, които се появяват именно, провокирани от бременността и хормоналните промени.

Снимка: Shutterstock

Срещу стрии

Стриите безспорно са най-сериозният проблем в този период. Те са резултат от увеличаването на теглото, хормоналните промени, загубата на еластичност на кожата.

90% от жените страдат от това. Стриите обикновено се появяват през седмия или осмия месец. И тогава вече стават трудно поправими.

Най-добрата борба срещу тези неприятни на вид сцепвания на кожата е превенцията. Не се успокоявайте, че щом до шестия месец, кожата ви е гладка, няма проблем. Може на следващия да се изненадате неприятно, но вече да е късно.

Най-добре е да започнете с превенцията още от първите месеци. Най-често стриите се появяват в областта на корема, гърдите и бедрата. За да предотвратите това, трябва да се погрижите кожата да запази своята еластичност през всичките месеци.

Това може да се получи, ако всеки ден, след като сте си взели душ, както и вечер, преди лягане, втривате нежно в кожата натурални масла, докато се абсорбира напълно. Продължавате с този ритуал по същия начин и след раждането, докато върнете обичайното си тегло.

Акне по лицето

Хормоните по време на бременност правят кожата на лицето по-красива, сияйна и стегната. За съжаление това не е общовалидно. Някои жени всъщност са склонни да образуват черни точки и акне, преживявайки за свой ужас нещо като втори пубертет през деветте месеца.

Причината е хормонална и за щастие изчезва след раждането на бебето. Единственото, което може да направите е да подходите по-внимателно при избора на козметични продукти за лице и да се съобразите с временното си състояние.

Ежедневният ви ритуал трябва да се промени през деветте месеца, ако проблемът на лицето е акне. При всички случаи стъпките си остават: почистване на лицето, овлажняващ или подхранващ крем – сутрин, и почистване на лицето и нощен крем – вечер. Почистването е особено важно, тъй като сега трябва да съобразите продуктите с такива, носочени към акнеичен тип кожа.

Самите продукти се избират с голямо внимание. Бременните трябва да избягват всички, които съдържат фталати, бензоил пероксид, салицилова киселина, ретинол, формалдехид.

Снимка: Shutterstock

Внимание – петна

Изобщо не се успокоявайте, че бременността ви е през зимните месеци и няма опасност за лицето ви от вредните UV лъчи. И зимното слънце е също толкова рисково за кожата, а бременността провокира появата на още повече петна.

От друга страна слънчевите лъчи са полезни през деветте месеца. Затова навън излизайте с добре защитена срещу зимното слънце кожа. Бременността я прави по-чувствителна от обикновено, така че се погрижете да я предпазите. И когато използвате крем с UV филтър, заложете на такъв без аромат.

Подгответе гърдите за кърмене

Те играят ключова роля след раждането. Ето защо по време на бременността е важно не само да се грижите за кожата им, използвайки специфична козметика за гърди, която повишава еластичността на кожата им, но и да откриете най-удобния и стабилно поддържащ сутиен, лесен за употреба и при кърмене.

Има също така специфични масла за масаж на зърното през последните месеци на бременността, които повишават неговата еластичност, които също е добре да започнете да използвате, за да си спестите неприятните и често много болезнени рагади.

По материали от Bambinopoli / Новите родители