Изследователи от Станфордския университет, САЩ, установиnd, че над 94 процента от козметичните продукти, рекламирани като "натурални", съдържат поне един известен алерген и следователно трябва да се използват внимателно от хора с чувствителна кожа, пише изданието за дерматология на Американската медицинска асоциация. 

Понякога при индивиди с кожни алергии контактът с алергена предизвиква зачервяване, обриви и сърбеж - симптоми на контактен дерматит, които могат да продължат със седмици. Тези хора често са склонни да се обръщат към т.нар. "натурална" козметика. Настоящото изследване обаче показва, че тези продукти също крият рискове.

Авторите му са проучили повече от 1700 "натурални" продукта. Изследователите са установили, че в над 94 процента от тях е открит поне един известен контактен алерген: лимонен, евгенол, хексил цинамал. Те се срещат най-често в парфюмите.

Специалистите препоръчват на хората с чувствителна кожа да избират продукти с етикети "без аромати" или "хипоалергенни", а не обозначени като "натурални".