54-годишен мъж от Масачузетс почина след ежедневна консумация на лакрицови бонбони в продължение на 3 седмици.

Случаят е описан подробно в New England Journal of Medicine (NEJM).

Лекарите подчертават, че не трябва да пренебрегваме неочакваните опасни ефекти на сладкото лакомство, произвеждано от брашно, подправено с екстракт от корените на билката Женско биле (или Сладък корен) и анасоново масло. Лакрицовите бонбони се срещат по цял свят, като в САЩ най-разпространен е черният лакриц на ленти.

След като внезапно припада и губи съзнание в ресторант за бързо хранене, мъжът е откаран в най-близката болница. Лекарите установяват, че е получил сърдечен арест. Оказана му е кардио-пулмонарна първа помощ, след което е преместен в спешното отделение. Имал е нерегулярно сърцебиене с едва 40 удара в минута. Накрая е поставен на механичен вентилатор в интензивното.

Изследванията показват, че е страдал от недостиг на калий. Като цяло мъжът, работещ в строителния бранш, е имал добро здраве – не се е оплаквал от болки в гърдите, недостиг на въздух или други подобни симптоми, свързани с проблеми със сърцето или с абонрмален сърдечен ритъм. Никой от приятелите му не е бил болен.

В края на краищата се оказва, че диетата на мъжа е била изключително лоша – той е изяждал по няколко пакета бонбони на ден. Нещо повече – променил е бонбоните (от червени лакрицови с плодов вкус на черни лакрицови), които консумира обикновено, 3 седмици преди инцидента. Черните лакрицови бонбони съдържат глициризиновата киселина, която се извлича от билката Женско биле. Тя може да доведе до ниски нива на калий, да попречи на работата на електролитите и да увеличи нивата на кортизола, което от своя страна довежда до хипертония, хипокалиемия, метаболитна алкалоза, фатална аритмия и бъбречна недостатъчност. Всичко това е било наблюдавано у 54-годишния пациент.

Според американската Агенция за контрол на храните и лекарствата хората над 40-годишна възраст, които консумират 56 грама черни лакрицови бонбони на ден в продължение на най-малко 2 седмици, могат да получат нерегулярен сърдечен ритъм и аритмия и да се нуждаят от болнично лечение. В доста редки случаи, като в настоящия, това от своя страна би могло да доведе и до смърт. 

„Целите на лечението бяха обсъдени със семейството му. То от своя страна отказа бъбречна заместителна терапия (RRT)”, пишат авторите на научния труд. Впоследствие лекарите са предприели единствено грижи, свързани с комфорта на пациента, който умира 32 часа след постъпването си в болницата.

„Дори малко количество лакрицови бонбони може да увеличи малко вашето кръвно налягане“, казва кардиологът д-р Нийл Бутала. Затова най-добре е да ги избягвате или да ги консумирате изключително рядко.

Източник: IFLScience