Няма как бонбоните да бъдат определени като здравословна храна, но сред тях има и такива, които стоматолозите определят като особено опасни за зъбите – дъвчащи, жилирани, карамелени и близалки. 

Американският стоматолог д-р Хаджера Али обяснява, че дъвчащите и жилирани бонбони, включително и карамелените, често засядат между зъбите.

„Захарта е в контакт със зъбите твърде дълго и това допринася за развитието на кариес“, предупреждава лекарят.

Карамелените и дъвчащите се бонбони са лепкави и се разтварят много дълго време в устата.

„Те действат като „малки захарни бомби“,

които могат да се залепят и да свалят дори пломба или коронка, заради своята консистенция“, обяснява д-р Али.

Близалките също не са особено полезни за зъбите, защото остават много дълго в устата и повишават нивото на киселинност. По същата причина не са полезни и прекалено киселите бонбони.

„Всичко е въпрос на баланс. Необходимо е

да се поддържа pH в устата на ниво, близко до неутрално

Неутралната вода има рН 7. Зъбите започват да се декалцират или да се разлагат при pH 4.", обяснява стоматологът.

Снимка: Getty Images

Дори бонбони и дъвки със ксилитол вместо захар, могат да навредят на зъбите. Те съдържат лимонена киселина, която може да разруши емайла.

Зъболекарите предлагат на родителите да купуват шоколадови бонбони - тяхната вреда за зъбите е много по-малка.

А за да намалят отрицателното въздействие, те препоръчват бонбоните да се ядат веднъж на ден, след това да се пие нещо неподсладено - например вода. Най-вредно е да се дъвчат и да стоят в устата цял ден.

Източник: Insider.com, Мона Василева / Новите родители