Защитниците на ябълковия оцет твърдят, че тази кисела на вкус течност има най-различни здравословни ползи – според тях тя помага при отслабване, контролира нивата на кръвната захар и се бори с инфекциите. Съществуват ли обаче конкретни доказателства, които да подкрепят тези доста силни твърдения?

Ябълковият оцет е чисто и просто оцет, създаден от ферментирал ябълков сок. Оцетът се произвежда при преобразуването на прости захари в етанол (т.е. алкохол) чрез закваса, а впоследствие – на етанола в оцетна киселина посредством бактерията Acetobacter. В случая с ябълковия оцет захарите идват от ябълковия сок.

Общо взето изглежда, че повечето (но не всички) прословути предимства на ябълковия оцет не са подплатени от конкретни доказателства или се базират на изключително малки и не особено качествено проведени изследвания, публикувани в неизвестни издания. Въпреки това рисковете за здравето, свързани с консумирането на ябълков оцет, са сравнително ниски. Съответно няма нищо лошо в това да поръсите салатата си с него.

В следващите редове ще ви представим някои от най-популярните предимства на ябълковия оцет, както и какви конкретни доказателства ги подкрепят (или не).

Полезен ли е ябълковият оцет при отслабване?

В това отношение доказателствата са противоречиви, но не напълно неубедителни.

Изследване от 2018 г., публикувано в Journal of Functional Foods, извършва рандомизирано клинично изпитване, в което малък брой хора пият по 15 мл ябълков оцет заедно със своя обяд и вечеря. Освен това те приемат по 250 калории по-малко на ден, отколкото принципно би трябвало. При контролната група са намалени само калориите, тя не пие ябълков оцет.

След 12 седмици контролната група отслабва средно с 2,2 кг, докато тази с ябълковия оцет – средно с 4 кг.

Да, звучи обещаващо, но трябва да имаме предвид, че изследването е било сравнително кратко и доста малко – с по-малко от 40 участници. Освен това изследователите смятат, че този ефект се дължи на начина, по който ябълковия оцет се отразява на апетита на хората. Друго по-старо изследване пък спекулира, че ябълковият оцет потиска апетита просто защото на хората им се гади от неговата висока киселинност.

Не, ябълковият оцет не лекува рак

Някои хора твърдят, че ябълковият оцет брани организма ни от рак и може потенциално да го излекува. Това просто не е вярно.

Подобно опасно и подвеждащо твърдение води началото си от изследвания, които показват, че оцетната киселина може да убива ракови клетки в петриева паничка. Това обаче е нещо съвсем различно от твърдението, че бори рака – да, пиенето на белина ще убие раковите клетки, но не ви съветваме да го правите, тъй като вероятно ще убие и самите вас.

Разбира се, ябълковият оцет няма да ви убие, но използването му вместо изпитаните лечения е рисково.

Пробиотик ли е ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се слави с особено ползотворното си влияние върху чревния микробиом. Той е ферментирала храна и като такава е пълна с добри бактерии (досущ като киселото мляко, кимчито, киселото зеле и кефира). Бутилките с качествен ябълков оцет често съдържат и т.нар. „майка“ – т.е. една гигантска микробна култура.

Това свойство (поне на теория) може да възстанови и да поддържа един здравословен чревен микробиом, което от своя страна е от ключово значение за различни аспекти от нашето здраве и благосъстояние. Така например изследване от 2019 г., проведено върху мишки, открива, че ябълковият оцет може да спомогне за намаляването на нивата на лошите чревни микроби, известни като фирмикути.

Някои експерти обаче са на мнение, че технически погледнато ябълковият оцет не е пробиотик, тъй като не е доказано дали тези бактерии оцеляват по време на пътешествието си през храносмилателната система. Други пък твърдят, че пробиотичните ефекти на ябълковия оцет вероятно са минимални. С други думи – не съществува достатъчно научна литература по темата.

Как ябълковият оцет помага при диабет?

Ябълковият оцет се слави и със способността си да регулира нивата на кръвната захар. Малък брой изследвания проучват това твърдение и доказателствата не са особено убедителни.

Изследване от 2004 г., включващо по-малко от 30 души, открива, че ако хората с диабет тип 2 приемат по 20 гр ябълков оцет с 1 чаена лъжичка захар, разбъркани в малка чаша вода, те ще намалят нивата си на кръвна захар в случаите, когато са консумирали храна, богата на въглехидрати (като подобрят своята инсулинова чувствителност).

Друго изследване от 2007 г. открива, че приемът на ябълков оцет преди лягане подобрява в умерена степен кръвната захар на следващата сутрин. И то обаче е изключително малко и включва едва 11 души.

Като цяло откритията са интересни, но определено не е дошъл моментът, в който да оставите зад гърба си стандартните методи за лечение и контрол на диабета.

Какви ефекти оказва ябълковият оцет върху кожата?

Мнозина твърдят, че разреденият ябълков оцет върши чудеса за кожата, премахва пъпките и изпълнява ролята на естествен ексфолиант. Някои дори вярват, че може да излекува екзема. Съществуват изключително малки конкретни научни доказателства, които да подкрепят тези идеи. Те обаче, изглежда, произлизат от реалните антимикробни и антигъбични свойства на ябълковия оцет.

Имайте предвид обаче, че трябва винаги да сте особено внимателни, когато нанасяте върху деликатната кожа на лицето оцетна киселина, която не е пригодена за подобна употреба и която потенциално може да я раздразни, да увреди кожната бариера и потенциално да причини леко химично изгаряне.

Оцетната и ябълчената киселина в ябълковия оцет са ексфолианти, но подобно на доста естествени лекове, концентрацията на активните съставки не е стандартизирана. Съответно киселинността може да варира от бутилка до бутилка, а това води до непредсказуеми ефекти.

Националната асоциация по екзема в САЩ посочва как хората с екзема могат да използват ябълковия оцет. Специалистите обаче уточняват, че тези идеи не са строго базирани на конкретни доказателства и те не трябва да се извършват без консултацията с лекар.

Как стоят нещата с пърхота?

Тук ситуацията е сходна. Не съществуват изследвания, които да доказват, че ябълковият оцет е ефективен лек срещу пърхот. Въпреки това неговите антимикробни и антигъбични свойства потенциално подкрепят тези твърдения. Една от основните причини за образуването на пърхот е прекомерното количество гъбички по кожата. Както и при много други дръзки твърдения обаче, свързани с ябълковия оцет, и в този случай не съществуват конкретни научни доказателства по темата.

Източник: IFLScience