Чували ли сте за вълшебните свойства на ябълковия оцет?

Ако търсите евтин продукт за разхубавяване с ефикасно действие, отговорът гласи: ябълков оцет. Доброто старо домашно средство се намира във всяка кухня и приложението му е далеч по-широко, отколкото само за салатен дресинг. Едновременно антибиотик, козметичен препарат и средство за отслабване, ябълковият оцет е универсален талант по въпросите на здравето. Освен с многобройните хранителни вещества на ябълките, чрез процеса на ферментация той се сдобива с ценни минерали, микроелементи и ензими. Сред най-важните субстанции, които съдържа, са калций, желязо, фолиева киселина, флуор, йод, калий, магнезий, натрий, селен, цинк, витамини А, В1, В2, В6, С и Е, както и бета-каротин. Ето как влияе на тялото този еликсир, ако всеки ден пиете по една глътка от него:

1. Кожата става по-гладка. Ябълковият оцет се грижи за хубава кожа не само външно – той разгръща действието си и вътрешно. РН-стойността на това чудодейното средство е подобна на тази на човешката кожа и при всекидневен прием бързо я прави блестяща и сияйна.

2. Косата става по-лъскава. Ако косата ви е суха и матова, лесно ще й придадете цвят и блясък с ябълковия оцет. Освен че може да я изплаквате с него, като приемате по една глътка вътрешно, бързо ще я съживите. Наред с оцетната киселина ябълката съдържа полизахарида пектин, който се грижи за кожата на главата и укрепва косъма.

3. Притъпява пристъпите на вълчи глад. Знаете ли, че спадането на кръвната захар може да доведе до вълчи глад? За да го предотвратите, пийте всеки ден по една глътка ябълков оцет. Той не само регулира глюкозата в кръвта, но потиска и апетита. Резултатът: пристъпите на неконтролируем глад са сведени до минимум и можете по-пълно да се наслаждавате на храната си.

4. Храносмилането се подобрява. Наред с потискането на апетита ябълковият оцет подобрява и храносмилането. Съдържащите се в него пребиотици поддържат баланса на чревната флора и регулират стомашните киселини. Освен това напитката действа антибактериално и убива вредните бактерии. Така типичните оплаквания от стомаха  – подуване и запек – значително се смекчават.