Макар че деменцията е много по-често срещана при по-възрастните, всяка година стотици хиляди хора биват диагностицирани с деменция с ранно начало (ДРН) и сега ново обширно проучване хвърля светлина върху причините за това.

Повечето предишни изследвания в тази област са разглеждали генетиката, предавана от поколение на поколение, но тук екипът успява да идентифицира 15 различни фактора, свързани с начина на живот и здравето, които са свързани с риска от ДРН.

"Това е най-мащабното и най-солидно проучване от този вид, провеждано някога", казва епидемиологът Дейвид Люелин от университета в Ексетър, Великобритания.

"Вълнуващо е, че за първи път то разкрива, че може да сме в състояние да предприемем действия за намаляване на риска от това изтощително състояние, като таргетираме редица различни фактори."

Изследователският екип анализира данни, събрани за 356 052 души на възраст под 65 години в Обединеното кралство. Ниският социално-икономически статус, социалната изолация, увреждането на слуха, инсултът, диабетът, сърдечните заболявания и депресията са свързани с по-висок риск от ДРН.

Недостигът на витамин D и високите нива на С-реактивния протеин (произвеждан от черния дроб в отговор на възпаление) също увеличават риска, както и наличието на два от вариантите на гена ApoE4 ε4 (генетичен сценарий, който вече е свързан с болестта на Алцхаймер).

Изследователите описват връзката между алкохола и ДРН като "сложна". Докато злоупотребата с алкохол води до повишен риск, умереното до тежко пиене корелира с намален риск - вероятно защото хората от тази втора група обикновено са по-здрави като цяло (имайте предвид, че тези, които се въздържат от алкохол, често го правят по медицински причини).

По-високите нива на формално образование и по-ниската физическа слабост (измерена чрез по-висока сила на ръкостискане) също са свързани с по-нисък риск от ДРН. Всичко това помага да се запълнят някои от празнотите в познанията за това заболяване.

"Вече знаехме от изследванията на хора, които развиват деменция в по-напреднала възраст, че има редица рискови фактори, които могат да бъдат модифицирани", казва невроепидемиологът Себастиан Кьолер от университета в Маастрихт, Нидерландия.

"В допълнение към физическите фактори, психическото здраве също играе важна роля, включително избягването на хроничен стрес, самота и депресия."

Въпреки че резултатите не доказват, че деменцията се дължи на тези фактори, те помагат за изграждането на по-подробна картина. Както винаги при този вид изследвания, знанието за причините може да помогне за разработването на по-добро лечение и превантивни мерки.

Много от тези фактори могат да се променят, което дава повече надежда на тези, които се опитват да намерят начини да победят деменцията, а не само да я управляват. В крайна сметка тя може да бъде нещо, което можем да намалим, като живеем по-здравословно.

"Деменцията с ранно начало има много сериозно въздействие, тъй като засегнатите хора обикновено все още имат работа, деца и зает живот", казва неврологът Стиви Хендрикс от Университета в Маастрихт.

"Често се предполага, че причината е генетична, но за много хора всъщност не знаем каква точно е тя. Ето защо в настоящото проучване искахме да изследваме и други рискови фактори."

Изследването е публикувано в JAMA Neurology.

Източник: Science Alert