Обществените тоалетни не са най-чистото място на света. Затова, когато ни се налага да ги ползваме, много често приклякаме над тоалетната чиния, вместо да сядаме. Това може би е добро временно решение, но в дългосрочен план може да ни докара сериозни здравословни проблеми:

1. Повишен риск от инфекции в пикочно-половата система.

Когато сте приклекнали над тоалетната чиния, тазовите ви мускули са под напрежение на около 40%, а пикочният ви мехур не може да се отпусне. Затова, когато се изправите, най-вероятно остава неосвободено известно количество урина. Това може да доведе до наличието на бактерия и да повиши риска от инфекция на пикочно-половата система.

2. Неприятно усещане, че постоянно ни се ходи до тоалетната.

Урината, която остава в пикочния ни мехур, повишава риска от напишкване, когато кихнем или се изкашляме. Предизвиква чувство на дразнене и дискомфорт и ни кара да се чувстваме така, сякаш постоянно ни се ходи до тоалетната. А това от своя страна може да доведе до цистит.

3. С времето пикочният мехур отслабва.

В подобна приклекнала поза не използваме тазовите си мускули както трябва. Затова, ако често използваме тоалетната по този начин, пречим на мускулатурата ни да се отпусне и след време пикочният ни мехур отслабва, което води до неволно изпускане на урина.

Ако се наложи да ползвате външна тоалетна, или клекнете напълно, или седнете, но полуприклякането е възможно най-вредният вариант.

Клякането до земята (ако сте някъде насред пустошта) е вариант, за предпочитане пред полуприклекналата поза над тоалетната чиния. Причината е, че в първия случай мускулите ни са отпуснати и не действаме под напрежение, което води до всички възможни гореизброени рискове.