Учени от Австралия проучват възможността дали две вече съществуващи лекарства не могат да се окажат ефективни в битката с COVID-19. Ако всичко върви по план, до края на март ще стартират първите клинични тестове.

Проф. Дейвид Патерсън, директор на Центъра за клинични изследвания към Университета на Куинсланд заяви пред news.com.au, че лабораторията му се е фокусирала върху следните два медикамента. Единият се използва при пациенти с ХИВ, а другият – при лечението на малария (хлорохин). Въпреки че и за двете лекарства вече има по-добри алтернативи, те биха могли да намерят ново приложение и да помогнат на битката на човечеството с COVID-19.

Двете лекарства вече успяват да унищожат новия коронавирус в тестови епруветки. Освен това съществуват предварителни доказателства (както от Китай, така и от други части на света), че хлорохинът може да бъде използван като част от антивирусно терапевтично лечение на пациенти с COVID-19. Проф. Патерсън добавя, че един от медикаментите е даван на някои от първите хора, които са се заразили с коронавируса в Австралия. Те са се възстановили напълно.

Каква е следващата стъпка?

Проф. Патерсън и екипът му трябва да събере още доказателства за ефективността на медикаментите. Той се надява, че скоро ще намери доброволци, които да вземат участие в бъдещите клинични тестове.

„Това е потенциално ефективно лечение. - казва проф. Патерсън пред news.com.au. – Искаме да проведем голям клиничен тест из цяла Австралия. Проучваме възможността за 50 болници. Ще сравняваме ефективността на едното лекарство спрямо другото, както комбинираната ефективност и на двете заедно“.

Източник: IFLScience