Миналата седмица фармацевтичните компании Merck и Ridgeback Biotherapeutics LP обявиха резултатите от междинни клинични изпитвания (фаза III), които тепърва трябва да преминат анонимно рецензирано, на молнупиравир – антивирусно хапче, което евентуално може да се превърне в добро лекарство за лечение на COVID-19 и намалява риска от по-тежко протичане на болестта.

По време на изпитванията пациентите са приемали хапчето в рамките на 5 дни. След 29 дни 7,3% от хората, приемали молнупиравир, са били хоспитализирани в сравнение с 14,1% от пациентите с плацебо. При първата група не се съобщава за смъртни случаи, докато при контролната група са починали 8 души. Данните показват, че хапчето намалява риска от хоспитализация или смърт с 50%.

385 души са приели молнупиравир, а 377 – плацебо. Пациентите са подбрани на базата на потвърден в лабораторни условия лек до умерен COVID-19. Всеки един от тях има и най-малкото един рисков фактор, който се асоциира с по-лошо протичане на заболяването – например възраст, сърдечно заболяване, диабет или затлъстяване.

Хапчето не е заместител на ваксините – те остават най-ефективния начин за защита срещу COVID-19. То обаче би могло да се използва като алтернатива на ремдесивир и моноклоналните антитела, които се приемат интравенозно и обикновено в медицински условия. Молнупиравир от своя страна се приема много по-лесно – хапчето е предназначено за орална употреба – и е сравнително по-евтино от другите два метода за лечение (струва 1/3 от цената им).

Изглежда, че страничните ефекти са рядкост – те обаче са по-силно изявени при хората, приемали плацебо. Макар и стойностите в резултатите от фаза III да не са особено високи, те все пак са положителни и това накара двете компаниите да прекратят временно изпитанията по препоръка на независимия Комитет за мониторинг на данните и Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

„Поради факта, че вирусът продължава да се разпространява широко и тъй като наличните на този етап терапевтични възможности изискват вливане и/или достъп до здравно заведение, антивирусните лечения, които могат да се приемат у дома и да държат хората с COVID-19 извън болницата, са наистина необходими, ”, казва Уенди Холман, главен изпълнителен директор на Ridgeback Biotherapeutics.

„Считаме, че резултатите от междинния анализ са особено обнадеждаващи и се надяваме, че ако бъде разрешен за употреба, молнупиравир може да окаже огромно въздействие върху начина, по който пандемията се управлява. Партньорството ни с Merck е жизненоважно за осигуряването на бърз достъп до лекарството в целия свят, ако то бъде одобрено, и оценяваме съвместните усилия за достигането до този важен етап от разработването на продукта.”

Въз основа на тези междинни резултати фармацевтичната компания планира възможно най-скоро да подаде заявление за разрешение за спешна употреба (EUA) до Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, както и до други регулаторни органи по света.

Източник: IFLScience