Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ приблизително 40% от хората, болни от COVID-19, не проявяват никакви симптоми. Шансът да предадат вируса на друг е 75% (или с 25% по-малко, отколкото се смяташе по-рано), пише Science Alert.

Новите цифри са базирани на информация от последния месец. В края на май бе съобщено, че процентът на асимптоматичните пациенти е 35%.

Според новата статистика Центърът за контрол и превенция изчислява, че 0.65% от хората, заразени с COVID-19, могат да умрат.

Междувременно Андреа Крисанти, преподавател в Падуа и в Импириъл Колидж, заяви, че "въпреки тихото и широко разпространение, болестта може да бъде контролирана". В началото на юли Крисанти публикува изследване, проучващо населението на поставения под карантина италиански град Во. В случая COVID-19 бе поразил почти всички жители, а самото проучване установи подобна тенденция - 40 на сто от заразените не са проявили никакви симптоми

Анализ на резултатите показа, че в началото на карантината 2,6 на сто от населението на Во - 73-ма души, са дали положителен тест за новия коронавирус. След две седмици само 29 души са били с положителни проби. И в двата случая около 40 процента от положителните проби не са имали никакви симптоми. Но тъй като всички случаи с коронавирус са поставени под карантина, разпространението на болестта се забавя и е ефективно потиснато за няколко седмици, смятат учените..

"Подлагането на тестове на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, не позволява на заразата да излезе извън контрол", допълва Крисанти.

Източник: Science Alert