Когато сме настинали, не се чувстваме добре. Следните 4 грешки обаче само влошават състоянието ви.

1. Често се секнете

Когато ви е запушен носът, посягате към носната кърпичка и това е логично. Но ако го правите прекалено често, слузта и бактериите се наслояват в околоносните кухини. За да се справите успешно с досадните секрети, редовно промивайте носа, като използвате назален душ

2. През цялото време пазите леглото

Разбира се, когато сте настинали, трябва много да спите и да си почивате. Сънят прави чудеса и допринася за бързото оздравяване. Но все пак гледайте и да се движите. Малка разходка или лека домакинска работа ще ви се отразят добре. Движението помага за откашлянето, защото така всичко се разтваря по-лесно. Чистият въздух е много полезен и за кръвообращението. Но ако имате температура, все пак е най-добре да си останете в леглото.    

3. Смъквате температурата

Температурата помага на имунната система да се освободи бързо от причинителите на болестта. Следователно тя е нещо хубаво и най-вече естествено! Няма никаква причина да се тъпчете с лекарства, свалящи температурата, освен, разбира се, ако не се повиши прекалено. В противен случай ще се намесите в процеса на оздравяване и ще го забавите.

4. Ходите на сауна

Редовното посещение на сауна е полезно за здравето, понеже укрепва съпротивителните сили на организма. Но ако сте настинали, ще постигнете тъкмо обратния ефект и ще засилите симптомите. Рязката смяна от горещо към студено обърква самостоятелното регулиране на телесната температура и натоварва сърцето.