Настъпи сезонът, през който все по-често подсмърчаме и кашлюкаме. И вие ли сте сред потърпевшите? И си мислите, че чаят ще сътвори чудеса.

Но това, което открихме, наистина е изненадващо. Според специалисти по УНГ (уши-нос-гърло) има значение какъв сорт чай избираме. Не всеки вид се препоръчва при гърлобол, хрема и кашлица.

Горещият чай помага да излекувате настинката

По принцип чаша топъл чай винаги е добра идея, когато сте настинали. Д-р Волфганг Хорнбергер, УНГ специалист и сътрудник на сайта „УНГ лекари в мрежата“, обяснява: „Билковите чайове определено имат своето място при лечението на настинки: дори само затова, че се пият горещи и осигуряват допълнителен прием на течности. В крайна сметка повечето респираторни  заболявания са причинени от вируси – най-често от т.нар. простудни вируси“.

Внимание при чая от мента и от лайка

Някои чайове обаче не са подходящи за лечение на грипна инфекция. „Например при честа употреба ментовият чай и чаят от лайка изсушават лигавиците. Разбира се, ако ги пиете от време на време, няма да ви навредят“.

Все пак по-добре чаша ментов чай, отколкото никакъв. Но който се налива с цели кани, не си прави добро.

Джинджифиловият чай също не се препоръчва при настинки

Кой вид чай все пак е най-добър? Може би чаят от джинджифил, който затопля порядъчно? Д-р Хорнбергер предупреждава и срещу неговата употреба: „Ако се пие често, чаят от джинджифил проявява разреждащ кръвта ефект подобно на аспирина“.


Изпитано средство при възпалено гърло е градинският чай, а при кашлица – чаят от мащерка.