Всеки родител редовно попада в ситуация, когато сутрин води детето на градина или на училище и вижда как някое друго точи сополи и си духа носа.

В чатовете на мамите често се обсъжда цветът на сополите и дали по тях може да се разбере колко заразно е детето, което има хрема.

Понякога дори алергичният ринит предизвиква паника у родителите и те настояват тези деца да не бъдат допускани в детската градина.
Оказва се обаче, че в някои случаи тези свръхзагрижени майки и татковци са напълно прави: хремата може да бъде заразна и да представлява опасност околните деца.
Педиатърът д-р Дария Маркова  обяснява в кои случаи трябва да бъдете нащрек.

Причина №1

Хремата може да е само един от няколкото признака на заболяване.
Ако настинката е в начален етап, тогава сополивото дете сее зараза.

Понякога течащият нос е първият очевиден признак на започващо респираторно заболяване.
Ако детето има температура, това означава, че вирусът вече е в кръвта и секреторните течности (слюнка, храчки и сополи), които то отделя, са заразни.
Хлапето може да кихне, покривайки устата си с ръка, а след това да не си измие ръцете и да пипа разни неща: общи играчки, дръжка на врата.

Малките имат лоша хигиена и могат да оставят микроби по всяка повърхност.
В детската градина или училище те се в доста близък контакт помежду си. Играят глава да глава, прегъщат се, често си разменят чашите ...
За да сведете риска до минимум, научете детето да си мие ръцете по-често и да киха в ръкава, за да не си замърси дланите.
Обяснете му, че не трябва да слага играчките в устата си, нито да търка очите си с мръсни ръце.

Причина №2

Вторият случай, когато сополите могат да бъдат тревожен сигнал, е, когато са обилни и „текат като река“ .

Въпреки че са прозрачни, те са заразни.

В този случай, дори да няма температура или други симптоми, е разумно да оставите детето у дома за няколко дни.
Първо, в такова състояние няма как извън дома да му се слагат капки за нос. А при всики обстоятелство то ще има проблеми с храненето и съня.

Продължава на страницата на Новите родители