Чудили ли сте се някога защо лютивата храна ни кара да подсмърчаме, а очите ни сълзят, пита Design Taxi?

Капсаицинът е химикал, който се съдържа в лютите чушки и лютия червен пипер, явяващи се култура от семейство Картофови. Въпросните люти чушки произлизат от Северна и Южна Америка. В чисто състояние капсаицинът изглежда като кристален прах. Той не притежава особен мирис, но се отличава с лютото усещане. От друга страна, изотиоцианитът е безцветно масло, което пък се съдържа в горчицата, репичките и уасабито. Тези химикали не само предизвикват "горещо" усещане на езика, но освен това раздразват и мембраните в носа ви, които се възпаляват. Това ги кара да произвеждат допълнително количество лепкава течност, което е защитна реакция срещу нежеланите частици или субстанции, които предизвикват раздразнението.

Капсаицинът в никакъв случай не е вреден - усвоен чрез лютите чушки, капсаицин спомага за регулираното на киселините в стомаха и влияе благотворно на храносмилателните процеси. Капсаицинът спомага за ускоряване на процесите в организма и по тази причина той бива включен в диетата на активно спортуващите. В днешно време, капсаицинът се използва външно и вътрешно за лечение на различни болежки. Не на последно място, друго предимство на капсаицина е, че може да се бори с възпалението. Това го прави полезен компонент в лекарства срещу псориазис, артрит и диабетна невропатия.