Колкото повече люто ядете толкова повече отлагате смъртта. Ако наистина обичате люто може би наистина ще имате повече години за да му се насладите. Ново изследване, проведено от учени от университета във Върмонт откри, че при тези, които консумират червени люти чушки, има 13 % по-нисък риск от смърт, в сравнение с тези, които не ядат.

Въпреки, че точните причини за това не са ясни, учените имат няколко идеи. Капсъицинът, водещият компонент в чушките, който доставя лютивината, вероятно стимулира клетъчните механизми срещу затлъстяване, което пък води до намален риск от сърдечно-съдови, метаболитни и болести на белите дробове. Той също вероятно предпазва от сърдечни заболявания и притежава антимикробни свойства.  

Интересен детайл е, че типичните консуматори на червени люти чушки имали вредни навици, като пушене и пиене на алкохол.

Източник: Tree Hugger