Обожавате пикантната кухня, обичате да експериментирате с ястията или пък просто подправяте почти всичко с хубава българска люта чушка. Проблемът е, че сега сте в онова деликатно състояние, наречено бременност.

Дали е полезно да продължавате да хапвате пикантни неща или е по-добре да ги забравите за известно време? Ето и отговорът на специалистите по този пиперлив въпрос.

Има ли риск за плода

Това е може би първото нещо, за което бременните се замислят, преди да посегнат към пикантните подправки и ястия. Като тук става дума не само за лютите чушлета, лютият пипер, лютото къри (защото има и сладко), чилито, а и за черния пипер и по-силната горчица, каквито се използват сравнително често в кухнята.

Като цяло подправките могат да се приемат по време на бременност за ароматизиране на ястията, стига да не прекалявате с количествата, подчертават експертите. Има дори пикантни подправки, които са чудесен вариант срещу гаденето в първите месеци, които специалистите дори препоръчват. Такъв е джинджифилът например, който също е доста лют в сурово състояние.

Други са полезни, тъй като насърчават храносмилането - като кърито, освен това са отличен заместител на солта и понякога действат като дезинфектанти и антисептици. Използвани правилно и в правилните количества, те могат да предпазят бъдещата майка и нероденото дете от хипертоничен риск.

Как стои въпросът с чилито

Като цяло консумацията на пикантни храни по време на бременността не е опасна. Да не говорим, че много от тези подправки имат и добри хранителни стойности. А специално лютите чушлета са богати и на вит. С.

Чилито има и други ползи: стимулира кръвообращението, притежава антибактериални свойства, а в червата има антиферментативно действие. В сравнение с черния пипер, действието на лютия червен пипер е по-малко агресивно към стомашните стени.

Разбира се, ако говорим за по-прилични дози, а не да прекалявате с лютото.

Кога тези подправки трябва да се избягват

Лютите подправки, особено черен пипер и лют пипер, не трябва да се използват при жени, страдащи от стомашни смущения и хемороиди, тъй като биха могли да обострят състоянието. А конкретно хемороидите са често срещан проблем по време на бременността.

Пиперинът, съдържащ се в пипера, има освен това дразнещо действие върху стомашните лигавици. Препоръчително е да се избягва употребата му, ако се появят киселини по време на бременността.

Новите родители