Със сигурност ви се е случвало да хапнете нещо, което се оказва изключително люто. Имате чувствата, че гори огън в устата ви. Очите ви се насълзяват, глътвате си езика, пиете вода или мляко. И това особено чувства може да се задържи часове, а след тази лютивина губите усета си за вкуса на всичко, което хапвате след това.

Ако ви питат за най-лютите храни, със сигурност в съзнанието ви ще изникне мексиканската кухня и по-конкретни – люти чушки. Има много сортове люти чушки, които са направо опасни за здравето - например Бхут Джолокия през 2007 г. е обявена за най-лютата чушка в света от Световните рекорди на Гинес потвърдиха. Тя е около 170 пъти по-люта от соса Табаско.

При измерване на лютивината тази чушка е показала повече от един милион единици по скалата за измерване на лютост на плодове от чушковидни растения – Сковил. Лютите чушки Табаско например достигат едва до 5000 единици.

Не ви препоръчваме да хапвате от тези чушки, но ако все пак много искате, консумирайте съвсем малки парченца, защото съществува опасност от изгаряния на гърлото.

Към настоящия момент рекордът за най-люта чушка в света се държи от Каролина Рийпър и все призната за чушка убиец, създадена като чушка хибрид между други два супер люти сорта - Нага и Червено Хабанеро. Неслучайно е призната за световен шампион в книгата на Гинес със своите над 2 милиона по скалата Сковил.