Медът е по-ефективен в лечението на настинка, болки в гърлото и запушен нос в сравнение с антибиотиците. До това заключение достигнаха британски учени от университета в Оксфорд, цитирани от The Guardian.

Екипът, ръководен от д-р Хибатула Абуелгасим, подчертава, че пчелният мед е доста по-разпространена алтернатива на принципно неефективните срещу гореспоменатите болежки антибиотици.

Открай време медът се използва за лечението на деца с кашлица и настинка. До този етап обаче неговата ефективност при възрастни пациенти не бе проучвана. Ето защо учените от Оксфорд решават да проследят данните от 14 медицински труда, обхванали 1761 пациенти на различна възраст. Оказва се, че медът е по-ефикасен от останалите лекарствени средства за подобряване на симптомите, особено при остротата и честотата на кашлицата. Две от изследванията доказали, че тези симптоми продължават с два дни по-малко след приема на пчелен мед.

„Тъй като по-голямата част от инфекциите на горните дихателни пътища са вирусни, предписаните от лекарите антибиотици са хем неефективни, хем неподходящи – пишат изследователите. – И липсата на ефективни алтернативи, и стремежът да се запазят взаимоотношенията пациент-лекар, допринасят за предписването на антибиотици.“

В края на краищата изследователите препоръчват в подобни ситуации да използваме мед като лечебно средство.

Изследването е публикувано в BMJ Evidence-Based Medicine.