Нищо не успокоява сухата кашлица така, както медът и учените търсят начини да използват свойствата на меда от манука (храст, разпространен в Австралия и Нова Зеландия) и т.нар. "медицински клас" мед за лечение и на други заболявания, освен настинки и грип.
Медът има четири свойства, които го правят ефективен в борбата с инфекциите:

- Н2О2, по-известен като водороден пероксид или перхидрол. Консумирането или прилагането на по-големи количества H2O2 не е добра идея, защото е корозивен, но медът съдържа ниски нива от веществото - достатъчни, за да убива бактериите.

- Декстроза и фруктоза (C6H12O6 за химиците, а за готвачите - захар): съставлява 75% до 85% от съдържанието на меда, което означава, че той не съдържа много вода - а бактериите не могат да се развиват без вода.

- Пчелен Defensin-1. Този протеин, който се съдържа в пчелното млечице, е естествен антибиотик.

- Метилглиоксал (C3H4O2). Това химично съединение потиска способността на бактериите да произвеждат протеините, от които имат нужда, за да оцелеят и прави меда мощно средство срещу инфекции.