А медът е едно от естествените средства, които могат да ни помогнат да постигнем отлична хидратация и подхранване. И не само.

Вижте какви още полезни разкрасяващи приложения може да има той.

Супер храна

Хранителните качества на меда са известни отдавна и това го е направило една от най-предпочитаните храни още в далечното минало.

Спор няма, че той е много по-полезен за организма от захарта като средство за подслаждане. А е така, защото медът е много по-лесно усвоим източник на енергия.

Неговите антибактериални и противовъзпалителни свойства са също много популярни. Използва се успешно за облекчаване и дори лечение на някои стомашно-чревни инфекции, тъй като противодейства на конкретни бактерии - като стафилококус ауреус, ешерихия коли и кандида албиканс.

Проучване на израелски учени доказа и свойствата на меда като успокояващо средство при вечерна и нощна кашлица (тогава обикновено се изостря), особено при деца. Като ефектът му е много по-голям и дълготраен, дори от този на различните сиропи срещу кашлица.

В козметиката

Медът се използва широко и в козметиката, тъй като притежава уникалната способност да предотвратява и лекува определени кожни заболявания. А и заради овлажняващите си свойства.

Освен това е отлично естествено средство за подхранване на сухата кожа. Достатъчно е съвсем леко да го затоплите и с нежни масажиращи движения да го нанесете върху лицето. Може да го оставите за десетина минути, след което да изплакнете с леко топла вода.

По същия начин може да използвате меда и под душа. А ако е захаросан, ще имате чудесен естествен ексфолиант, който не само ще отстрани мъртвата кожа и ще изглади тялото ви, но и ще хидратира и подхрани.

Захаросаният мед е идеален при сухи и напукани устни, както и като част от овлажняващата маска за коса, направена с продукти от кухнята.

Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, той се използва и в козметични продукти за борба с акне и кожни инфекции.

И една рецепта за меден душгел, подходяща за цялото семейство

Смесете 50 г мед с 50 мл душгел, 50 мл зехтин и есенция от ванилия. Бъркайте няколко минути, докато сместа стане хомогенна. Прехвърлете в шишенцето от душгела и затворете.

Преди употреба леко разклащайте.

Новите родители