Вид издръжлива бактерия, която може да бъде открита на практика на всякъде – от човешката кожа до корените на растенията - може да оцелее и в условия, сходни с тези на Марс, пише Popular Science. Означава ли това, че по-упоритите микроби ще използват марсоходи като Curiosity (или неговите наследници), за да намерят нов дом на места като Червената планета?

Астробиолозите често изследват екстремофилите – бактерии и други същества, които живеят сред ужасни температури или налягания. Serratia liquefaciens обаче е може би най-непретенциозната от тях – тя е еволюирала на морското дъно, а сега живее в растенията, животните и водните басейни.

За да разберат как бъдещите космически мисии могат да застрашат Марс с нашите собствени бактерии, микробиолозите, ръководени от Андрю Шюргер от Университета на Флорида, решават да проучат как една често срещана земна бактерия може да оцелее в среда, сходна с марсианската. Съществува изключително малко информация по темата, твърдят авторите на новото проучване, публикувано в сп. „Астробиология“.

Учените изследват 26 щама на 22 вида бактерии, събрани от космическите апарати. Съответно – много е вероятно именно те да достигнат на автостоп до Марс. Важно е да уточним, че изследователите предполагат, че бактерията ще оцелее на вредната радиация, на която ще бъде подложена по време на пътуването.

След като отглежда колонии от бактерии, екипът намалява температурите, налягането (до 7 милибара) и нивото на кислород. Много от щамовете умират при тези условия – земното налягане е 1000 милибара. Serratia liquefaciens обаче оцелява. Дори при 7 милибара, при изключително ниски температури, малко кислород и големи количества въглероден диоксид. Същите условия наблюдаваме и на Марс. Любопитен факт – две бактерии, възприемани за екстремофили, не успяват да издържат на тези условия.

В друго изследване, публикувано в края на миналата година, Шюргер и колегите му проучват хиляди щамове бактерии, извлечени от вечно замръзналите райони в Сибир – на дълбочина от 12-21 метра. Те предположили, че тези организми ще могат да оцелеят и при замръзналите области на Марс, което ще означава, че бъдещите мисии на Червената планета ще трябва да се съсредоточат в проучването и на тези области. Оказва се, че шест от бактериите (всички от гена Carnobacterium) оцеляват на марсоподобните условия и продължават да се развиват.

Тези проучвания не доказват, че на Марс може да се развие живот. Радиацията е ключов фактор, който вероятно ще повлияе на бактериалната колонизация на Червената планета. Въпреки това издръжливостта на тези бактерии (включително на Serratia liquefaciens, която дори не се смята за екстремофил) показва, че тази област определено се нуждае от още проучвания.