Учени от САЩ откриха нова форма на живот, която се крие в човешката слюнка – непознат досега тип паразитна бактерия, която разчита на други бактерии, за да живее.

Бактерията има само 700 гена и е първата, открита някога, която е напълно зависима от други бактерии, за да живее. И ако това не звучи достатъчно странно, тази нова форма на живот е свързана с цяла гама от човешки заболявания, сред които възпаление на венците, кистозна фиброза и други.

Новият паразит, който още няма официално наименование, е открит след като учени от Вашингтонския университет откриха мистериозен фрагмент от РНК в проби от човешка слюнка, които не съвпадат с никакви познати организми.

Други лаборатори са откривали този странен РНК код в миналото, но никой не е бил в състояние да разбере откъде идва. Но след като го изучават по-подробно, екипът успява да демонстрира, че тази РНК принадлежи на малка бактерия, която живее за сметката на друг, по-известен вид: Actinomyces odontolyticus.

Въпреки че в миналото учените са открили бактерии, които могат да инфектират други бактерии, това е  първият път, в който откриват микроорганизъм, напълно зависим от инфектирането на организма гостоприемник. Той не може да произвежда собствени аминокиселини, необходими за поддържането на живота.

Ето защо за учените е толкова трудно да я идентифицират – те не могат да я отглеждат и да я поддържат жива без наличието на гостоприемник.

„Това са свръхмалки бактерии, които живеят върху повърхността на други бактерии” – посочва водещият автор Джеф Маклийн пред годишната среща на Американското дружество за микробиология в Бостън, пише New Scientist.