50-годишният Дейвид Айлънд от Флорида премина през цели три операции, след като се зарази със специфична месоядна бактерия.

Първите симпотми се появили преди около седмица и наподобявали тези на най-обикновен гриб. Впоследствие обаче бъбреците му се влошават, лекарите го приемат в спешно отделение в Орландо, Флорида и се принуждават да премахнат над 25 процента от кожата му.

Все още не се знае как Дейвид е прихванал този некротизиращ фасциит. Мъжът е плувал в басейна си в Орландо, но не е ходил на езера или океан.

Некротизиращ фасциит е изключително тежко възпалително заболяване, характеризиращо се с бързо развитие и често възникване на различни усложнения. Неговата същност се заключава в това, че в подкожната мастна тъкан и съединителнотъканните обвивки, покриващи мускулите и наричащи се фасции, се формира гноен възпалителен процес, съпровождаща се некроза.

Високо ниво на леталност при това заболяване го прави изключително актуален проблем за медицината. За щастие на Дейвид обаче лекарите са успели да идентифицират и започнали да лекуват инфекцията бързо и тя още не е достигнала мускулната му тъкан.

„Дейвид все още е в опасност за живота, но всеки ден има някои малки победи. Много ми липсва моят най-добър приятел и се моля всеки ден Бог да пощади живота му и да го върне у дома при мен и нашите деца. „Животът ми не е същия без него, така че наистина се моля за чудо.“, каза съпругата на Дейвид, Джоди Айлънд.