Целуването е една от най-приятните дейности – в това няма никакво съмнение. Докато двама души си разменят нежности, в повечето случаи са супер щастливи и мислят за всичко друго, но не и за слюнки! Има обаче някои изненадващи факти за обмена им, които е добре да знаете.  

1. Безброй бактерии

Когато двама души се целуват и слюнката преминава от едната уста в другата, се разменят и многобройни бактерии. За да бъдем точни, с целувката можем да приемем до 80 милиона бактерии. Доста противна мисъл, нали?

2. Увеличават се съпротивителните сили

Както вече споменахме, с целувките партньорите си разменят безброй бактерии. Но колкото и отблъскващо да ви се струва това, в действителност тези бактерии са много полезни за имунната система. Чуждите тела укрепват съпротивителните сили на организма. Ето защо, строго погледнато, целуването дори е истински здравословно.

3. Може да бъде пренесен тестостерон

Когато жената целува мъж, тя поема в организма си известно количество от неговия тестостерон, смятат експертите. Този хормон възбужда партньорката и подсилва желанието й за секс.

4. Човек става „по-солен“

Чрез обмяната на слюнка собственото тяло става „по-солено“, смятат специалистите. След целувка солното съдържание в организма се повишава с цели 0,45 мг. Добре е да го знаете, нали? Към натрия е добавят 9 мг вода, 0,7 мг мазнини и 0,7 мг протеини.

5. Устата ви се пълни със слюнки…

Всеки го е преживявал: пред чиния с вкусно ястие слюнката обикновено се събира в устата.  Съвсем същото се случва и при целувките. Когато двама души се галят и целуват, в устите им се отделя допълнително количество слюнка.

6. Дълбоките целувки са полезни за зъбите

Една целувка на ден държи зъболекаря далеч от мен! Тази пословица не бива да се приема буквално, разбира се, но е вярно, че целуването влияе добре на зъбите. При целувката не само се приемат, но и се отдават бактерии. Заедно с повишеното слюноотделяне те се изхвърлят през устата.

7. Вкусът се променя

На вниманието на жените: учените са установили, че по време на цикъл вкусът на слюнката се променя. Ако сте любопитни, може направо да попитате партньора си дали забелязва някаква разлика. Както обикновено, виновни са хормоналните промени в женското тяло по време на цикъл.