Това е Юпитер – „голямото момче“ в Слънчевата система – и неговото култово Голямо червено петно. Буря, чийто размери достигат до 24 – 40 000 км в посока изток-запад и около 13 000 север-юг. Или приблизително 2 пъти колкото Земята.

От юли 2016 г. космическият апарат „Джуно“ на NASA орбитира около газовия гигант, за да изследва неговата композиция, гравитационното поле, полярната магнитосфера и т.н. Основната цел – да събере данни, които да ни разкрият повече за произхода и еволюцията на най-голямата планета в Слънчевата система.

На борда на космическия апарат е монтирана камерата JunoCam, която вече направи множество невероятни снимки на планетата от различни ъгли. Всички любители на астрономията, които имат интерес, могат да ги свалят от сайта на NASA, да ги обработят, а след това отново да ги качат, за да им се насладят повече хора.


Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

Кевин М. Джил, софтуерен инженер от Лабораторията за реактивно движение на NASA наскоро публикува няколко нови снимки, които показват най-отличителната характеристика на Юпитер – Голямото червено петно. Това е супер мощна буря в атмосферата на планетата, която е значително по-голяма от Земята. Смята се, че ветровете тук достигат до 680 км/ч. Петното се е образувало между две струи, които се движат в противоположни посоки. Никой не знае защо бурята е оцветена в този ярък червен цвят, тъй като самото атмосферно явление е покрито от гъстата атмосфера на планетата, както и от химичен коктейл от облаци.


Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

Човечеството наблюдава Голямото червено петно поне от 1830 г. насам. Мнозина обаче са на мнение, че това е същата буря, описана от Джовани Касини през 1665 г. В такъв случай тя вилнее на Юпитер вече над 350 години. NASA обаче твърди, че по всичко личи, че бурята се смалява и че през следващите десетилетия може и да изчезне.

Що се отнася до „Джуно“, космическият апарат ще продължи да работи до 2021 г., след което ще се „гмурне“ в атмосферата на Юпитер – съдба, сходна с тази на „Касини“.

Източник: IFLScience

Gallery

Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY

Gallery

Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill © CC BY