Екзопланетата Kepler-62f би могла един ден да поддържа човешки живот, твърдят учени. Тя се намира едва на 1200 светлинни години от Земята, пише Science Alert.

Разположението на Kepler-62f спрямо нейното слънце изглежда идеално – планетата се намира в т.нар. „обитаем пояс“. Т.е. на повърхността й можем да очакваме смесица от скалист терен и океани.

Kepler-62f е около 40 процента по-голяма от Земята, така че ще има място за всички, ако един ден успеем да стигнем до нея.

Планетата е кръстена по този начин, тъй като е открита от „Кеплер“ през 2013 г. Нов анализ, направен от екип от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, проучва по-внимателно състава на планетата, нейната орбита и вида атмосфера, който предлага.

Учените са използвали компютърен модел, за да тестват различни хипотези, свързани със състава на планетата и нейната орбита. Оказва се, че тя се намира на по-голямо разстояние от своята звезда, отколкото ние от нашето Слънце. Това означава, че ще е нужно по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата, ако искаме водата да се задържи в течно състояние на повърхността.