Ние, земляните, ще имаме възможността да се насладим на един наистина красив феномен. Супер Луна ще доведе до частично слънчево затъмнение на петък 13-и. Нещо, което не се е случвало от 1974 г. насам, пише Science Alert.

Проблемът е, че ако искате да го видите, ще трябва да живеете в южната част на Австралия, Нова Зеландия, южния Тихи океан или по крайбрежието на Антарктика.

Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата видяхме две. Това е така, тъй като Луната преминава през Земята и Слънцето на всеки 29 дни. Наричаме фазата, през която огрятата от слънцето страна на Луната не гледа към Земята, новолуние.

Моментът, в който Земята попада под сянката на Луната, се случва далеч по-рядко от новолунието. Обикновено се вълнуваме, тъй като не се случва в един и същи регион – определени жители на планетата имат възможност да му се насладят.

Тазседмичното затъмнение ще бъде частично – точно такова е имало на петък 13-и през декември 1974 г. Само че по това време жителите на о-в Бафинова земя в Канада са имали възможност да го видят.

Какво представлява супер Луната? Нашият спътник не се движи в съвършен кръг около Земята. Орбитата му е по-скоро елипсовидна или овална. Когато се намира в най-далечната си точка от нас (апогей) изглежда малко по-малък, когато го наблюдаваме от Земята. В най-близката си точка (перигей) пък – с една идея по-голям.

Това също се случва приблизително веднъж на 28 дни. Когато перигеят настъпи по време на ново- или пълнолуние, получаваме супер Луна.

Затъмнението ще започне в 03.00 ч (UTC).